Sluit

Hulpbronnen voor uploads

Mogelijke bestandsformaten

Terug naar boven
Vistaprint ondersteunt de volgende bestandstypen voor het uploaden van ontwerpen en afbeeldingen.
Adobe Acrobat 9 Bestand (*.pdf) (Aanbevolen)
Adobe Illustrator CS3 Artwork (*.ai) (Aanbevolen)
Adobe Photoshop CS3 afbeelding (*.psd) (Aanbevolen)
Bitmap afbeelding (*.bmp)
GIF afbeelding (*.gif)
JPEG afbeelding (*.jpg,*.jpeg)
Microsoft Powerpoint Bestand (*.ppt)
Microsoft Word Bestand (*.doc)
PCX Afbeelding (*.pcx)
PICT afbeelding (*.pic,*.pict,*.pct)
PNG afbeelding (*.png)
PostScript Document (*.ps)
TIFF Afbeelding (*.tif,*.tiff)

Sjablonen voor software

Terug naar boven
Als je een Vistaprint sjabloon download voor je fotobewerkingsprogramma dan ben je ervan verzekerd dat de afmetingen, resolutie en kleur instellingen overeenkomen met die van ons.

Afmetingen document

Terug naar boven
Gelieve een product hieronder te selecteren om de afmetingen te bekijken

Uitloop

Terug naar boven
Het document tot de uiterste randjes wordt het volledig document genoemd. Om te voorkomen dat er ongewild witte randen aan de zijkanten van je document te zien zullen zijn, is het van belang dat je met een gekleurde achtergrond of afbeelding het volledig document vult.

Afsnede

Terug naar boven
De afsnede is de uiteindelijke grootte van het document. Het document wordt zeer dichtbij de afsnede gesneden. Vanwege het mechanische aspect van het drukproces, kan de snede in werkelijkheid echter tussen de uitloop en de veiligheidsmarge plaatsvinden. Daarom is het van belang dat je je tekst en afbeeldingen binnen de veiligheidsmarge plaatst.

Afsnede tegenover volledig document

Terug naar boven
Wanneer je document op grootte van het volledig document te creëren
Als je met een illustratieprogramma werkt (zoals Adobe Illustrator or Corel Draw) of een fotobewerkingsprogramma (zoals as Adobe Photoshop or Corel Photo-Paint), raden wij je aan om je document op de grootte van het volledig document af te stemmen. Dit voorkomt dat er witte randen te zien zijn als het document wordt gesneden.
Wanneer je document op de grootte van de afsnede te creëren
Als je met een lay-outprogramma werkt (zoals QuarkXPress or Adobe InDesign), raden wij je aan je document op de afsnede af te stemmen en rekening te houden met de uitloop van het betreffende product (verschil tussen de volledige documentgrootte en de documentafsnede). Wanneer je je document als PDF upload, houd dan rekening met de uitloop en zorg dat de PDF de grootte van het volledige document aanhoudt.

Veiligheidsmarge

Terug naar boven
De veiligheidsmarge geeft de grenzen aan die zeker binnen de afsnede vallen. Zorg er daarom voor dat alle belangrijke informatie zoals namen, adressen, telefoonnummers of logo’s binnen die veiligheidsmarge vallen (tenminste 3 mm van de rand). Zo kunt er zeker van zijn deze informatie niet wegvalt na de afsnede.

Beeldverhouding

Terug naar boven
De beeldverhouding van je afbeelding kan worden vastgesteld door de breedte van het document door de hoogte te delen. Wanneer de beeldverhouding van je afbeelding niet gelijk is aan de beeldverhouding van onze producten, kan het zijn dat de illustratie uitgerekt zal worden afgebeeld.

Resolutie

Terug naar boven
Wat is resolutie?
De resolutie geeft hoeveel kleurpuntjes een fotobestand per 25 mm bevat. Dat wordt gemeten in ‘dpi’ (dots per inch). Hoe hoger de resolutie, hoe scherper de foto. De meeste producten die geüpload worden moeten voldoen aan 300 dpi. Documenten met een hoge resolutie hebben een grotere bestandsgrootte en het duurt dan ook langer voordat ze geüpload zijn.

PDF instellingen

Terug naar boven
Wanneer je een document als Portable Document Format (PDF) opslaat en gebruik maakt van Adobe Acrobat Distiller, gelieve onze Adobe Acrobat Distiller instellingen te downloaden.

CMYK vs. RGB

Terug naar boven
CMYK (Blauw, Roze, Geel en Zwart) zijn de kleuren die voor printen worden gebruikt. Zoals RGB (Rood, Groen, Blauw) gebruikt worden voor beeldschermen. Gelieve er rekening mee te houden dat jpg bestanden RGB gebruiken.
Je document dient gecreëerd te zijn in de CMYK modus. Op deze manier komen de kleuren op je beeldscherm compleet overeen met het gedrukte product. Als het document wordt opgemaakt in RGB kunnen de kleuren enigzins verschillen van het gedrukte product. Lichtgevende kleuren die wel door uw (RGB) monitor geproduceerd kunnen worden, zullen op het geprinte product niet zo overkomen.

Vouwlijn

Terug naar boven
De vouwlijn geeft aan waar de vouw zal worden gemaakt voor producten zoals bijvoorbeeld brochures, folders en enveloppen. Als je niet wil dat je ontwerp over de vouw wordt gedrukt, zorgt u er dan voor dat deze binnen de veiligheidsmarges van de kaders blijven.

Lettertypes naar lijnen converteren

Terug naar boven
Sommige grafische programma’s kunnen letters omzetten in lijnen. Dit stelt zeker dat de letters te zien zullen zijn, ook als het lettertype niet geëncodeerd is in het computerbestand. Door deze simpele stappen te volgen kun je ervoor zorgen dat je tekst duidelijk geprint zal worden.
Hoe een lettertype naar lijnen te converteren met Adobe Illustrator
  1. Selecteer alle tekst.
  2. Klik op Type menu, Type en dan op Create Outlines
  3. De tekst is nu blauw omlijnd.
  4. Bewaar een kopie en upload opnieuw.

Vector vs. Raster

Terug naar boven
Wat zijn Vector afbeeldingen?
Zogeheten Vector afbeeldingen gebruiken wiskundige formules om ieder kenmerk van een afbeelding te definiëren. Hierdoor behouden deze afbeeldingen altijd hun kwaliteit ongeacht de grootte. Als het mogelijk is gebruikt u dan een Vector afbeelding voor je upload.
Wat zijn Rasterafbeeldingen?
Een rasterafbeelding is een verzameling kleine puntjes, pixels genaamd. Wanneer deze pixels dicht naast elkaar worden opgesteld, vormen zij voor het menselijk oog een samenhangende afbeelding. Rasterafbeeldingen kunnen het beste worden gebruikt als de afbeelding veel subtiele kleurverschillen bevat. Omdat rasterafbeeldingen een vast aantal puntjes bevatten, is een nadeel dat de afbeelding bij uitvergroting aan kwaliteit inboet. Ook zijn de computerbestanden over het algemeen groot, waardoor het uploaden langzamer gaat.

Afbeeldingen

Terug naar boven
Digitale Afbeeldingen
Je kunt al je ontwerpen, foto’s en illustraties gebruiken voor je ontwerp. Daarbij is bij het uploaden niet van belang of een bestand afkomstig is van een digitale camera, scanner of een website.
Voor het beste resulaat is het wel van belang dat je de bestanden opslaat op ongeveer 300 dpi (resolutie) en 100% output size. Handig om te weten is dat als je een afbeelding verkleint, de resolutie automatisch zal verbeteren. Bijvoorbeeld een afbeelding van 600x900 pixels heeft een resolutie van 150 dpi bij een grootte van 100x200. Als je de grootte halveert 50x100, dan verdubbeld de resolutie van 150 naar 300 dpi.
Afbeeldingen van een digitale camera
Als je bestanden van je digitale wenst te gebruiken, zorgt u er dan voor dat je de camera zo instelt dat de foto’s op een resolutie van minimaal 300 dpi worden gemaakt. Bij de meeste camera’s is het mogelijk dit in te stellen. De hoogste resolutie die je kunt kiezen hangt af van het aantal megapixels dat je camera ondersteunt.
Als de foto eenmaal is genomen kun je de resolutie niet meer aanpassen, behalve als je de foto verkleint (op je computer). Wees voorzichtig bij het croppen van een foto. Dit verkleint het aantal pixels van de uiteindelijke foto.
Afbeelding van een scanner
Net als bij de digitale camera zit er op een scanner ook een optie om de resolutie in te stellen. Veel scanners houden een standaard resolutie aan van 150 dpi. Houd er dus rekening mee dat je deze dient te verhogen naar 300 dpi. Mocht de afbeelding kleiner zijn dan de aangeraden grootte of een lagere resolutie hebben dan 300 dpi, scan de afbeelding dan opnieuw of gebruik de foto voor een klein oppervlak.
Afbeelding van het Internet
Afbeeldingen die je van het internet kopiëert hebben normaal gesproken een resolutie van 72 dpi, wat veel te laag is voor een mooi printresultaat. Daar komt bij dat de meeste foto’s op het net auteursrechterlijk beschermd zijn. Om deze redenen raden wij u af om afbeeldingen van het internet te gebruiken voor je product.
Tips voor perfecte uploads
LET OP: voor de betekenis van de termen die hieronder worden gebruikt, klik je op de tab Upload hulp op deze pagina.
Gebruik onze sjablonen voor Photoshop en Illustrator Terug naar boven
Voor optimale resultaten gebruik a.u.b. onze voor-afgemeten sjablonen welke afdrukgrootte, veiligheidsmarges en afsnijd afmetingen weergeven voor Adobe producten.
Let op:Het is vooral belangerijk om je bestand op te slaan met de “Gidsen” lagen “UITGEZET”; anders zullen de gidsen worden gedrukt.
Om de gidsen uit te zetten, klik op de oogbal in de lagen-“gids” menu.
Lagen aan Lagen uit
Indien je een eigen document ontwerpt en niet in staat bent om één van onze sjablonen te gebruiken, volg a.u.b. de volgende instructies hieronder.
Let op de afsnede en de uitloop Terug naar boven
Gelieve alle belangrijke gegevens zoals namen, adressen, telefoonnummers en of logo´s tenminste 3.47 mm vanaf de rand te plaatsen. Zodat deze binnen de veiligheidsmarge (aangegeven met een blauwe lijn) komen te staan.
Om te voorkomen dat er een ongewenste witte rand op document te zien is, dien je er zeker van te zijn dat de achtergrond het gehele document vult. Gebruik geen croptekens, aangezien deze niet aansluiten bij onze uploadprocedure.
Ontwerp in CMYK Terug naar boven
Omdat computerschermen een verschillend kleurendefinitie (RGB) gebruiken dan die door professionele drukker wordt gebruik (CMYK), dien je je document naar CMYK te converteren om de meest accurate kleuren resultaten te behalen. Als je software u toelaat gelieve gebruik maken van “CMYK: Web Coated (SWOP) V2" om de meest accurate weergeving van de uiteindelijke bedrukte kleuren te zien.
Gebruik Vector ontwerpen Terug naar boven
Indien mogelijk, gelieve gebruik maken van vector graphics gecreerd in een desktop publishing program. Vecor afbeeldingen zijn anders dan foto´s omdat zij wiskundige formule´s gebruiken om ieder component van een afbeelding te defineren. Vector grafische ontwerpen houden vast aan een hoge afbeelding kwaliteit op iedere maat.
Vector afbeelding Raster afbeelding
Converteer tekst naar lijnen in je illustratieprogramma Terug naar boven
Tekst kan geconverteerd worden naar curves (paden) in sommige grafische programma´s. Dit zal jeploads errors repareren welke voorkomen wanneer lettertypes niet in je bestand kunnen worden vastgezet. In Illustrator, kun je simpelweg het lettertype selecteren en dan de Create Outlines command (Shift+Control+O) gebruiken. Indien je deze gemakkelijke stap volgt dan zal dit u helpen om te verzekeren dat je teksten helder zullen worden gedrukt.