Zo bedank je klanten en werknemers deze feestdagen

Geschatte leestijd: 4 minuten

Op elk moment van het jaar is het belangrijk om ‘dankjewel’ te zeggen… maar tijdens de feestdagen is het nog belangrijker. Laat klanten en personeel met een attent gebaar weten hoezeer je hun klandizie en loyaliteit waardeert.

Er zijn veel manieren om je dankbaarheid te tonen, bijvoorbeeld met een kerstkaart of een persoonlijk cadeau. Hier zijn enkele voordelige manieren om dit jaar ‘dankjewel’ te zeggen tegen klanten en personeel. Daarmee bouw je sterkere zakelijke relaties op, heb je een positieve invloed op anderen en krijg je al meteen zin in de feestdagen.

Zo bedank je klanten voor hun aankopen:

 1. Gratis inpakservice
 2. Handgeschreven bedankbriefjes
 3. Persoonlijke kerstkaarten
 4. Gratis bezorging tijdens de feestdagen
 5. Verrassingsvoordeel of -korting
 6. Attente cadeautjes met logo

Zo bedank je werknemers voor hun harde werk:

 1. Verbeteringen aan de werkplek
 2. Personeelsuitjes
 3. Prijzen als erkenning
 4. Persoonlijke cadeaus
 5. Donaties aan een goed doel
 6. Iets leuks voor na de feestdagen

Zo bedank je klanten

1. Bied een inpakservice zonder extra kosten.

Bespaar klanten tijd, energie en geld door een gratis inpakservice te bieden in je winkel en online. Gebruik cadeautasjes, linten, cadeaupapier en verpakkingen met de kleuren van jouw huisstijl of logo om subtiel naar je bedrijf te verwijzen. Bied aan om een gepersonaliseerde kerstkaart bij te voegen, zodat het voltooide product echt klaar is om cadeau te geven.

2. Voeg een handgeschreven bedankbriefje toe aan elke bestelling.

Als je niet persoonlijk kunt laten zien hoe dankbaar je bent, doe het dan met een handgeschreven briefje. Met een kort bericht bij elke bestelling, op bijvoorbeeld een notitiekaartje of postkaart, laat je klanten zien hoe erg je ze waardeert en voeg je een op maat gemaakt tintje toe.

3. Stuur een persoonlijke kerstkaart.

Als je eenmaal een stel kerstkaartenvoor je bedrijf hebt besteld, neem dan even de tijd om er een persoonlijke boodschap op te schrijven. Dit mag dan wat extra tijd kosten, maar klanten waarderen het gebaar zeker. Verstuur je kerstkaarten aan het begin van het seizoen (begin november). Zo blijft je bedrijf bij mensen in gedachten als het hoogseizoen voor aankopen voor de feestdagen begint.

Tip van Vistaprint

Voeg een cadeaubon of kortingscode bij je kerstkaarten om klanten nog meer reden te geven bij jou te winkelen.

4. Bied gratis bezorging voor de feestdagen.

Contactloos shoppen was vorig jaar een grote hit. Maak je dus klaar om weer voor kerstman te spelen en gratis bezorging aan huis te bieden. Of je nu een ingepakt, klaar om te openen cadeau langsbrengt of een grote bestelling aan cadeaubonnen, klanten zullen het extra gemak zeker waarderen. Bied naast bezorging de mogelijkheid om het op te komen halen. Moedig klanten aan om online te shoppen en hun aankopen bij je op te komen halen. Wijs een speciale afhaalzone aan en gebruik borden om het proces soepel te laten verlopen.

5. Verras klanten met voordelen of korting.

In december zijn er vaak grote uitverkopen, maar zorg dat je klanten zich extra bijzonder voelen met aanvullende verrassingskortingen of beloningen. Als iemand een grote aankoop doet in je winkel, stuur dan een bedankmail met een kortingscode voor het volgende bezoek. Als een klant naar je koffiezaak komt om cadeaubonnen voor al zijn werknemers te kopen, geef hem dan een kop koffie mee bij vertrek. Zo’n onverwacht vriendelijk gebaar is praktisch een garantie voor positieve mond-tot-mondreclame voor je bedrijf. En het geeft je ook nog eens positieve karma.

Plaats je logo op een praktisch voorwerp, zoals een koffiemok of een wandkalender, zodat je bedrijf steeds in het oog springt. Voeg deze cadeaus bij fysieke of online aankopen of bezorg ze persoonlijk bij klanten in de buurt, samen met je zakelijke kerstkaart.

Cadeau-ideeën om werknemers te bedanken

7. Geef hun werkruimte een upgrade.

Of je personeel nu op locatie of vanuit huis werkt, zorg ervoor dat ze alles hebben wat ze nodig hebben. Misschien kunnen ze een ergonomische bureaustoel of een verbeterde pauzeruimte goed gebruiken. Hun comfort serieus nemen is een eenvoudige manier om ze te bedanken voor hun harde werk, vooral na de drukte van de feestdagen.

8. Neem ze mee op een speciaal uitje.

Trakteer je personeel op een lekkere maaltijd of breng iedereen virtueel of in het echt bij elkaar voor een teambuildingevenement. Stuur digitale restaurantbonnen zodat iedereen een keer een lunch kan laten bezorgen of neem het team mee naar een pubquiz, happy hour of avondje bowlen.

9. Erken hun werk met een prijs.

Waardering krijgen van een manager kan veel doen voor moreel en houding. Maak de erkenning officiëler met een certificaat of met een ‘werknemer van de maand’-initiatief en maak er een feestje van met een persoonlijke of virtuele uitreiking.

10. Geef ze iets persoonlijks.

Behalve kerstbonussen en truien met logo (al zijn dat ook leuke cadeaus), kun je jouw personeel iets geven wat echt persoonlijk voelt. Als je weet dat een van je werknemers van koken houdt, geef diegene dan een actueel kookboek met ingrediënten voor het recept op het omslag. Maakt een van je personeelsleden graag muziek? Geef dan een uur opnametijd bij een lokale studio cadeau. Deze zeer persoonlijke gebaren geven aan dat je om je werknemers geeft, hun interesses belangrijk vindt en de tijd hebt genomen om ze te leren kennen.

11. Doneer namens hen aan een goed doel.

Geef een cadeau dat iedereen een goed geeft over de feestdagen. Doneer dit jaar namens je werknemer aan zijn of haar favoriete goede doel of verdubbel diens donatie. Als hun werkgever getuigt dit gebaar van respect en geeft het aan hoe belangrijk ze voor je zijn.

12. Laat ze het nieuwe jaar energiek beginnen met iets leuks voor na de feestdagen.

De meeste branches zijn het drukst voor en tijdens de feestdagen. Dit jaar krijg je misschien wel te maken met lange rijen, klanten die niet precies weten hoe alles werkt en een toename in online bestellingen. Dus beloon het harde werk van je personeel zodra de drukke tijd voorbij is met een cadeaubon voor een lokale spa of een extra dagje vrij.