8 manieren om plaatselijk te shoppen en kleine bedrijven te steunen tijdens de feestdagen

Geschatte leestijd: 4 minuten

De tijd van het jaar is gekomen waarin we veel tijd met dierbaren doorbrengen en ze met attente cadeaus laten zien hoeveel ze voor ons betekenen. Dus als je dit jaar je inkopen voor de feestdagen doet, geef dan prioriteit aan kleine bedrijven. Bij kleine bedrijven shoppen en plaatselijke bedrijven steunen, is een win-winsituatie voor iedereen. Je draagt ermee bij aan de gemeenschap, beloont loyaliteit en maakt er mensen blij mee… en dat komt hierdoor.

Als je bij kleine of plaatselijke bedrijven koopt, stimuleert dat de economie en werkgelegenheid in je omgeving. Er blijft meer geld in de gemeenschap voor verbeteringen en groei. En als een wijk een florerend winkelcentrum heeft, kan dat voordelen opleveren voor de hele gemeenschap, zoals meer bezoekers, hogere vastgoedwaarde en een grotere openbare betrokkenheid (allemaal grondbeginselen van een welvarende gemeenschap).

Of je nu jezelf op iets speciaals wil trakteren of op zoek bent naar cadeaus voor je dierbaren, geef prioriteit aan kleine bedrijven tijdens de inkopen voor de feestdagen. Hier volgen 8 makkelijke manieren om deze feestdagen bewust te winkelen, je gemeenschap te steunen en kleine bedrijven te belonen.

  1. Geef prioriteit aan lokaal winkelen.
  2. Koop een cadeaukaart.
  3. Plan 24 uur in om plaatselijk te shoppen.
  4. Deel je ervaring in een bericht op sociale media.
  5. Meld je aan voor de mailinglijst.
  6. Schrijf een beoordeling.
  7. Geef fooi.
  8. Bied je hulp aan.

1. Geef prioriteit aan lokaal winkelen.

Waarschijnlijk heb je een lange verlanglijst aan cadeaus om voor je dierbaren te kopen. Shop eerst lokaal, in plaats van meteen naar een groot warenhuis of een winkelketen te gaan. De kans is groot dat je bij plaatselijke bedrijven en ambachten alles op je lijstje vindt. En als je lokaal winkelt, hoef je je ook geen zorgen te maken over lange levertijden. Behalve cadeaus kun je ook andere dingen voor de feestdagen plaatselijk kopen. Ga bijvoorbeeld naar de boerenmarkt om de ingrediënten voor het diner te kopen.

2. Koop een cadeaukaart.

Moet je iets kopen voor iemand die alles al heeft? Geef een cadeaubon van je favoriete kleine bedrijf. Of dat nu je favoriete restaurant is of een nieuw boetiekje in de buurt, zo laat je je dierbaren kennismaken met een leuk klein bedrijf *en* geef je ze een cadeau wat altijd in de smaak valt. Bovendien zal de eigenaar van het bedrijf blij zijn met nieuwe klanten die hun cadeaukaart komen inwisselen als de decemberdrukte voorbij is.

3. Plan 24 uur in om plaatselijk te shoppen.

Kies één dag tijdens de drukke maanden die je volledig toewijdt aan plaatselijk winkelen. Begin de dag met een kop koffie bij een plaatselijk café, trakteer jezelf op een behandeling bij een wellnessbedrijf in de buurt, doe je kerstinkopen bij boetiekjes in de buurt en sluit de dag af in je favoriete restaurant of met een afhaalmaaltijd.

Tip van Vista

Winkel je liever online? Digitale platforms zoals Instagram, TikTok en Etsy zijn goede plekken om nieuwe producenten in je omgeving te vinden en online unieke cadeaus te kopen.

4. Deel je ervaring in een bericht op sociale media.

Als je iets voor jezelf hebt gekocht, kun je je aankoop laten zien op Instagram of Facebook. Tag het bedrijf en gebruik de hashtag #LoveMyLocal om je kennissen aan te moedigen om ook lokaal te winkelen. Als je iets voor vrienden en familie hebt gekocht, maak dan een foto van de ingepakte cadeautjes of maak een selfie voor de etalage van de winkel. Je kunt ook nu alvast een foto maken van je aankoop en hem delen als je het cadeau hebt gegeven. je wilt de verrassing natuurlijk niet bederven! En vergeet niet om de pagina’s van het bedrijf op sociale media te volgen en leuk te vinden, er een bericht op achter te laten of hun berichten te delen om hun bereik groter te maken.

5. Meld je aan voor de mailinglijst.

Een mailinglijst met actieve, betrokken leden is een waardevol instrument voor elk klein bedrijf. Met een actuele contactenlijst kan een ondernemer via e-mail of traditionele post verbonden blijven met klanten, relaties opbouwen en specifieke doelgroepen bereiken. Als je een winkel bezoekt waar je niets koopt, kun je toch je e-mailadres achterlaten om je steun te bieden zonder dat het je iets kost. En wie weet, misschien wordt je later alsnog een betalende klant als de nieuwe collectie binnen is of als er een speciaal evenement wordt georganiseerd.

6. Schrijf een beoordeling.

Het kan voor kleine ondernemers lastig zijn om een beoordeling te vragen, maar ze hebben ze hard nodig en willen ze vaak ook. Een geweldige beoordeling achterlaten als klant is een van de beste, en makkelijkste, manieren om een klein bedrijf te helpen. Zelfs als het al even geleden is dat je bloemen hebt gekocht bij de plaatselijke bloemist of je haar hebt laten knippen, zullen je favoriete bedrijven blij zijn met een nieuwe beoordeling tijdens de feestdagen.

Tip van Vista

Heb je een slechte ervaring gehad bij een klein bedrijf? Neem rechtstreeks contact op met het bedrijf om het probleem op te lossen, in plaats van een negatieve beoordeling te plaatsen op hun Yelp- of Facebookpagina. Je wilt een klein bedrijf niet in diskrediet brengen vanwege een eenmalige fout of een misverstand.

7. Geef fooi.

In de periode rond de feestdagen wordt het meest gewinkeld van het hele jaar. Iedereen heeft het druk en veel bedrijven hebben een tekort aan personeel. En dit is de tijd om vrijgevig te zijn, vooral als het om fooi gaat. Of je nu je laatste cadeautjes laat inpakken op kerstavond, een kop koffie gaat drinken op kerstochtend of een manicure laat doen op oudjaarsdag, geef een flinke fooi om je waardering te tonen aan de mensen die je helpen om de feestdagen onvergetelijk te maken.

8. Bied je hulp aan.

Het hoeft je geen geld te kosten om plaatselijke bedrijven te helpen. Je kunt ze ook helpen met je tijd en vaardigheden. Ben je goed in het organiseren van evenementen? Bied een lokaal bedrijf aan om een evenement voor de feestdagen voor ze te organiseren en promoten. Ben je kunstenaar of grafisch ontwerper? Misschien mag je met tijdelijke verf de ramen van je favoriete koffiebar versieren. Ben je meer thuis in financiën of boekhouding? Je zou een sessie aan kunnen bieden aan een ondernemer om een financieel plan op te stellen voor het komende jaar. Misschien krijg je in ruil daarvoor wel een speciale korting.