5 tips voor de groei van je bedrijf

Als je een kleine onderneming hebt, vind je het misschien wel fijn om klein te zijn. Tuurlijk, sommigen dromen ervan om de volgende Bill Gates of Sheryl Sandberg te worden, maar onderzoek toont aan dat de meesten van jullie er blij mee zijn om klein en succesvol te blijven.

Dat betekent natuurlijk niet dat je helemaal niet wilt groeien. Voor succes op de lange termijn heb je nu eenmaal groei nodig. Maar hoeveel groei dan, wat voor soort en waar begin je? In welke fase je ook bent met je bedrijf, met deze groeistrategieën bouw je jouw kleine onderneming vol vertrouwen uit.

Hier zijn vijf gemakkelijke tips om je bedrijf te laten groeien:

  • Gebruik verschillende soorten marketing
  • Optimaliseer je personeel
  • Breid je netwerk uit
  • Gebruik sociale media
  • Bereid je voor om het groots aan te pakken

1. Gebruik verschillende soorten marketing.

Gebruik spandoeken, posters, folders en postkaarten om mensen enthousiast te maken over je producten of diensten. Dat zijn stuk voor stuk makkelijke, effectieve en goedkope manieren om reclame te maken voor een uitverkoop of evenement.

Als je eenmaal een logo en een huisstijl voor je merk gekozen hebt, gebruik dan overal hetzelfde lettertype en kleurenschema om een professionele, samenhangende set marketingproducten te maken.

Een stapel postkaarten met je logo en een boodschap van je bedrijf is een betaalbaar, impactvol begin. Stuur ze naar je klanten, stop ze in je pakketjes, hang ze op prikborden in de buurt en leg een stapeltje op je toonbank. Voeg een coupon of een aanbieding toe aan je postkaarten om klanten te verleiden om terug te komen.

Met folders, informatiekaarten en flyers kun je meer gedetailleerde informatie geven over je bedrijf. Gebruik foto’s met hoge resolutie en duidelijke, beknopte teksten om potentiële klanten alles te vertellen wat ze willen weten. Dit marketingmateriaal biedt ook veel ruimte om prijzen, overzichten van diensten en menu’s op te nemen.

Als je het groter wilt aanpakken, zijn posters en spandoeken een duurzame, opvallende optie die van ver te zien is. Plaats ze buiten voor de deur van je winkel om nieuwe klanten aan te trekken en hang ze strategisch op in je winkel om klanten te begeleiden en te informeren. Gebruik opvallende teksten en heldere afbeeldingen om zoveel mogelijk aandacht te trekken.

2. Optimaliseer je personeel.

Als ondernemer weet je dat je elke dag te maken hebt met een eindeloos aantal verantwoordelijkheden in je bedrijf. Het is niet altijd makkelijk om dingen uit handen te geven, maar delegeren is een belangrijk onderdeel van de baas zijn.

Begin klein. Waar heb je de meeste hulp nodig? Wat kun je aan iemand anders overlaten? Wie ken je die je kan helpen? Huur iemand in om een nieuwe website te ontwerpen, de schappen te vullen en nieuwsbrieven te versturen zodat jij je kunt bezighouden met het beheren van je voorraad, het opfrissen van je winkel, het creëren van nieuwe producten en het onderhouden van je sociale network. Al deze dingen helpen om je bedrijf succesvol te maken (en meer geld te verdienen).

Natuurlijk, het inhuren van medewerkers kost geld, maar zie het als een investering in je bedrijf. En denk aan al die extra “vrije” tijd die je kunt gebruiken om nieuwe strategieën voor je bedrijf te bedenken.

3. Breid je netwerk uit.

Netwerken is tegenwoordig een belangrijke term, en niet zonder reden. Door te netwerken bereik je uiteindelijk meer klanten, kun je nieuwe markten betreden, aanbevolen praktijken leren, de nieuwste trends ontdekken en allerlei soorten groeipotentieel vrijmaken.

Maak je merk integraal onderdeel van je omgeving: ga naar evenementen in de buurt en word lid van plaatselijke ondernemersorganisaties. Wees niet bang om visitekaartjes, promotionele producten en marketingmateriaal uit te delen. En zorg dat je altijd benaderbaar, vriendelijk en beschikbaar bent voor een praatje.

Maak gebruik van deze evenementen om in contact te komen met andere bedrijven die vergelijkbare of aanvullende diensten leveren. Dat zouden in de toekomst strategische partners kunnen worden, bijvoorbeeld voor een gezamenlijke sale of een evenement in je winkel. Als bedrijven elkaar helpen is dat een win-winsituatie.

Zoek altijd naar informatie over lokale netwerkforums, congressen en seminars die gerelateerd zijn aan jouw bedrijf. Zulke evenementen zijn ideale gelegenheden om in gesprek te komen met mensen die dezelfde interesses en ervaringen hebben. De kans is groot dat je geïnspireerd wordt en nieuwe energie opdoet. Vergeet niet om ruim voldoende visitekaartjes mee te nemen, dé netwerktool bij uitstek.

Er zit ook een digitale kant aan netwerken. Om je bereik echt te vergroten, moet je bedrijf aanwezig zijn op internet. Het maken van een eigen website is relatief eenvoudig en daarmee breidt je je bereik uit naar een landelijke (of zelfs wereldwijde) schaal. Denk er wel aan dat je je website actueel en relevant houdt.

4. Gebruik sociale media.

Wees niet bang om je klanten te vragen om een beoordeling te schrijven op je Facebookpagina of om je laatste Instagrambericht te delen om kans te maken op een prijs. Als klanten opmerkingen of vragen plaatsen op je sociale media, reageer dan snel met een vriendelijk antwoord.

5. Bereid je voor om het groots aan te pakken.

Conferenties, vakbeurzen en branche-evenementen zijn een perfecte manier om je producten en diensten te presenteren aan een specifieke groep geïnteresseerde, potentiële klanten. En dat hoeft helemaal niet duur te zijn.

Begin met een tafel en een paar opvallende borden met je logo erop. Deel flyers, postkaarten, visitekaartjes en folders uit met informatie over je bedrijf en organiseer een weggeefactie of een loterij. Dit zijn effectieve, goedkope marketingmethodes om je merkbekendheid te vergroten. Promotionele producten zoals bedrukte pennen en shoppers zijn bovendien een gemakkelijk, leuke manier om te zorgen dat mensen je naam onthouden.

Kleine stapjes leiden tot grote groei.

Hoe groot of klein je bedrijf ook is, je moet blijven groeien om succesvol te zijn. Begin op een logische plek. Als je eenmaal de eerste stap hebt gezet, worden de volgende makkelijker! Wees niet bang om te netwerken, een nieuwe medewerker aan te nemen, je website verder te ontwikkelen en dingen groots aan te pakken op vakbeurzen. Probeer alleen niet alles in één dag te doen.