Branding die gemaakt is voor mond-tot-mondreclame.

Geschatte leestijd: 3 minuten

Als ondernemer zijn er veel dingen die je kunt doen om op te vallen. Maar een van de beste manieren om de aandacht van klanten te trekken en mond-tot-mondreclame te stimuleren is een merk met een aantrekkelijk, opvallend en onvergetelijk ontwerp. Of je nu losse stickers weggeeft of draagtassen verkoopt, zorg ervoor dat je merkidentiteit zo overkomt dat mensen er graag mee willen rondlopen.

1. Geef een geweldig ontwerp voor je bedrijf prioriteit.

Een logo ontwerpen is waarschijnlijk een van de eerste dingen die je deed toen je begon met je bedrijf. En als je je bedrijf wilt laten groeien, is het nu een goed moment om je logo zo hard mogelijk voor je te laten werken. Zijn er elementen van je logo die hergebruikt of aangepast kunnen worden voor ander marketingmateriaal? Hoe kunnen de merkkleuren en -lettertypen die je gebruikt voor je visitekaartje worden gebruikt op nieuwere producten zoals draagtassen en t-shirts? Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je branding opvalt en herkenbaar is, waar het ook zichtbaar is? Stel jezelf deze vragen wanneer je een nieuw logo ontwerpt voor je bedrijf of je huidige logo op een andere manier wilt gebruiken. Als je marketingmateriaal er goed uit ziet, geven klanten je visitekaartje graag aan een vriend.

Tip van VistaPrint

Als ondernemer heb je een hoop petten op, maar ‘ontwerper’ hoeft er daar niet een van te zijn. Vind een professionele ontwerper om jouw idea tot leven te brengen via 99designs van Vista.

2. Stimuleer mond-tot-mondreclame met must-have merchandise.

Als je merchandise als marketingtool gebruikt, moeten je klanten wel enthousiast zijn om het te kopen en te dragen. Je kunt je winkel vol t-shirts en draagtassen met logo stoppen, maar als ze er niet mooi uitzien, zullen je klanten geen interesse hebben. Hier zie je hoe Lucia’s Bakery van hun grappige logo een opvallend patroon met veel contrast maakte dat opvalt op draagtassen en t-shirts. Ze hebben de branding wat subtieler gehouden op deze draagbare items. De link naar hun website staat in een kleiner lettertype onderaan op de draagtas en het logo staat op de achterkant van het t-shirt in plaats van op de voorkant.

Tip van VistaPrint

Naast merchandise kun je je merk toevoegen aan alles wat in handen van je klanten komt. Plak een sticker op koffiekopjes en bestelde maaltijden, niet een visitekaartje aan papieren tassen of pak pakketjes in met tape met je merk erop.

3. Laat klanten terugkomen.

Zodra je een merk hebt gecreëerd waar mensen over praten, zorg er dan voor dat ze betrokken en geïnteresseerd blijven. Je merk is meer dan alleen goede branding. Geef prioriteit aan het bieden van een onvergetelijke ervaring voor je klanten, dan blijven ze terugkomen. En als je bedrijf een goede energie, goede service *en* een goed ontwerp heeft, gaan mensen er nog meer van houden en vertellen ze graag hoe tof ze je bedrijf vinden. Je kunt je branding ook gebruiken om klanten terug te laten komen. Breng kleding in limited edition uit, geef losse stickers weg en houd een weggeefactie voor je nieuwste merchandise om extra enthousiasme te creëren.

De uiteindelijke look

We zoomen even in op hoe Lucia’s Bakery herkenning creëert met opvallende ontwerpen.

  1. Draagtassen. Geef je merk zichtbaarheid onderweg.
  2. Visitekaartjes met ronde hoeken. Met een andere vorm val je op.
  3. T-shirts. Geef je slogan een plek om te shinen.
  4. Losse stickers. Laat klanten je merk (bijna) overal opplakken.
  5. Flyers. Deel informatie over je bedrijf op een flyer met logo.

Maak kennis met de ontwerper

Kateryna (Kate) van 99designs van Vista heeft dit logo ontworpen voor Lucia’s Bakery, geïnspireerd door haar eigen liefde voor bakken. “Ik heb een vriendelijk, maar modern logo gemaakt met met de hand getekende elementen.” Kate is gespecialiseerd in logo-ontwerp, productverpakkingen en illustraties en beschrijft haar ontwerpstijl als “eenvoudig, minimalistisch en tijdloos.” Bekijk haar portfolio als je samen een look zou willen creëren voor je bedrijf, of ontdek meer ontwerpers op 99designs van Vista.