Onderwerpregels voor e-mailmarketing: 6 richtlijnen & best practices

Geschatte leestijd: 5 minuten

E-mail is een van de voordeligste marketingtactieken die kleine bedrijven tot hun beschikking hebben, maar het is alleen effectief als je klanten ook echt klikken en lezen. Aangezien 35% van de e-mailontvangers aangeeft te worden beïnvloed door het onderwerp van een e-mail, is het een goed idee om die onderwerpregels zo pakkend mogelijk te maken.

De onderwerpregel van je e-mail is je eerste indruk op de ontvanger. Het belang ervan is vergelijkbaar met de eerste paar woorden van een titel op Facebook of de omslagtekst van een boek. Het is het virtuele equivalent van een klop op de deur of een elevatorpitch. Als het goed wordt gedaan, kunnen onderwerpregels zorgen dat mensen in je doelgroep ophouden met wat ze aan het doen zijn en je bericht openen.

Hier bespreken we alles wat je moet weten over e-mail-onderwerpregels en strategieën.

Denk er eerst over na hoe je succes gaat meten.

Als je meerdere e-mails verzendt en variaties op een onderwerpregel gebruikt, hoe weet je dan welke succesvol zijn en welke niet? Het antwoord ligt erin te weten welke key performance indicators (KPI’s) je moet meten om te bepalen wat de ROI (return on investment) van je e-mailmarketing is. Afhankelijk van je bedrijfsdoelen zijn bepaalde KPI’s een betere maatstaf van succes dan andere.

De volgende KPI’s geven goed de betrokkenheid van de ontvanger en de algemene prestatie van de e-mailcampagne weer.

  • Openingspercentage: Het openingspercentage wordt berekend door het aantal geopende e-mails te delen door het aantal verstuurde e-mails en het antwoord met 100 te vermenigvuldigen. Dus als je 10 e-mails stuurt en daarvan worden er twee geopend, dan is je openingspercentage 20%. Volgens HubSpot’s benchmark report lag het gemiddelde openingspercentage van alle branches samen rond de 20%. Een openingspercentage dat lager ligt, betekent dus dat de onderwerpregels van je e-mails niet goed presteren. Probeer verschillende varianten ervan om te zien wat je doelgroep aantrekt.
  • Doorklikpercentage: Het doorklikpercentage wordt berekend door het aantal klikken binnen geopende e-mails te delen door het aantal verstuurde e-mails en het antwoord met 100 te vermenigvuldigen. Volgens HubSpot is het gemiddelde doorklikpercentage van bedrijven 7,8%. Voor kleine bedrijven met een laag doorklikpercentage is het een goed idee om te experimenteren met verschillende onderwerpregels en calls to action om te zien welke variatie de meeste klikken genereert.
  • Spamklachtpercentage: Dit getal krijg je door het totale aantal spamklachten te delen door het totale aantal verstuurde e-mails en het antwoord met 100 te vermenigvuldigen. Je spamklachtpercentage zou altijd lager dan 0,1% moeten zijn. Dat is dus 1 spamklacht per 1000 verstuurde e-mails. Als je een hoog spamklachtpercentage hebt, kan het zijn dat je onderwerpregels spammerig overkomen bij je ontvangers. De oplossing is om ze persoonlijk en boeiend te maken.

Lees nu hieronder de best practices voor e-mailonderwerpregels.

Wat extra tijd besteden aan het bedenken van onderwerpregels kan je openingspercentage verhogen, meer klikken genereren en de spamfolder vermijden. Gebruik de volgende 5 strategieën om je e-mails een voorsprong te geven.

1. Voeg een persoonlijk tintje toe.
Je onderwerpregels een persoonlijk tintje geven, is een goede manier om je e-mails geopend te krijgen. Het kan zo eenvoudig zijn als de voor-en achternaam van de ontvanger gebruiken. Je kunt ook verjaardagen, hun locatie of bepaalde voorkeuren inzetten om nog meer impact te hebben. Kleine bedrijven die deze route gebruiken, kunnen tijd besparen door via hun e-mailprovider een e-mailserie (meerdere e-mailberichten die automatisch volgens een bepaald schema naar mensen worden gestuurd) op te stellen met persoonlijke onderwerpregels. Dus als het iemands verjaardag is, krijgt diegene automatisch een persoonlijke e-mail met de onderwerpregel zoals: “Gefeliciteerd met je verjaardag, Linda! In deze e-mail zit een cadeautje voor je.”

Tip van VistaPrint

Behalve zorgen dat mensen je e-mail openen, is personalisatie een goede manier om je klanten waardering te geven en ze aan te moedigen een aankoop te doen. Voeg een promotie toe aan die verjaardagsmail of geef ze een seintje als hun favoriete smaak weer op voorraad is.

2. Laat zien dat je waarde levert.
Benadruk eerst het nut voordat je overgaat op verkoopgerichte communicatie. Precies laten zien welke waarde de e-mail biedt is een krachtige manier om op te vallen in een overvolle inbox. Een voorbeeld: de onderwerpregel “Favoriete recepten van klanten van Carlo’s Café” geeft een indicatie dat de e-mail leuke informatie bevat die de foodies op je mailinglijst het water in de mond doet lopen.

3. Gebruik actiewerkwoorden.
Gebruik actiewerkwoorden om de aandacht te trekken en mensen te stimuleren om een specifieke volgende stap te zetten. Een onderwerpregel waarin staat “Schrijf je in om uitnodigingen voor ons evenement te ontvangen” is waarschijnlijk effectiever dan “Ons evenement wordt ontzettend leuk”, vooral als je meer aanmeldingen voor je evenement probeert te krijgen. Actiewerkwoorden zoals “Geef je op”, “Schrijf je in” en “Download” geven een gevoel van urgentie en nieuwsgierigheid, waardoor ontvangers je aanbieding eerder zullen bekijken.

4. Speel met een emoji (of twee).
Je onderwerpregels opleuken met emoji’s is een unieke manier om de aandacht te trekken. Een contextueel relevante emoji kan veel waarde aan je onderwerpregel toevoegen, wat goed is voor je openingspercentage. Emoji’s moeten echter wel doelgericht worden gebruikt. Als je onderwerpregel over korting of leuk nieuws gaat, voeg dan een smiley met een zonnebril of hartjes toe. Als de onderwerpregel over iets serieus gaat, zoals bijvoorbeeld het verlies van klantgegevens, laat de emoji’s dan helemaal achterwege.

5. Stel een vraag.
Wat is nu een betere manier om iemand betrokken te krijgen dan door een vraag te stellen? Deze aanpak kun je gebruiken voor je onderwerpregelstrategie: leg je abonnees een vraag voor. Iets als “Welke stijl neem jij mee uit de sale?” of “Welke smaak kies jij?” is een goede manier om de aandacht van lezers te trekken en te zorgen dat ze je e-mail openen.

6. Houd het kort.
Je abonnees lezen je e-mails op hun computer en telefoon… Dus houd ook mobiele apparaten in gedachten als je onderwerpregels schrijft. Het is belangrijk dat de hele regel zichtbaar is op het scherm, dus houd het bericht onder de 40 tekens. Als je het lastig vindt om de onderwerpregel kort te maken, geef dan prioriteit aan de belangrijkste woorden of de belangrijkste boodschap. In plaats van “We hebben leuk nieuws over onze locatie in de binnenstad!” gebruik je “Shoppers in de binnenstad opgelet!”

7. Vermijd e-mailspamfilters
Eerst het belangrijkste: je e-mail moet echt in de inbox van je lezer terechtkomen voordat hij effect kan hebben. Hoewel het begrijpelijk is waarom bepaalde e-mails meteen worden gemarkeerd als spam, kunnen een paar verrassende handelingen ook de reis naar de spamfolder triggeren. Volg deze tips om te zorgen dat jouw e-mails niet als spam worden gemarkeerd.

  • Gebruik niet alleen maar HOOFDLETTERS, want dat geeft het gevoel dat je tegen de lezer aan het schreeuwen bent.
  • Vermijd excessief gebruik van sterretjes en interpunctie, want dat kan je onderwerpregel er onprofessioneel uit laten zien.
  • Vermijd woorden die vaak spamfilters triggeren, zoals ‘gratis aanbieding’, ‘lottowinnaar’ en ‘bespaar €’. Hier is een gedetailleerde lijst met veelvoorkomende spamwoorden.
  • Stuur geen e-mails met een onderwerp van één woord. Die brengen geen gevoel van waarde over.
  • Misleid ontvangers niet met ‘fwd: of ‘re:’ aan het begin van je onderwerpregel, wat een lopende e-mailwisseling suggereert.

Nu is het tijd om een onderwerpregel te verzinnen die verwijst naar de inhoud van de e-mail.

De onderwerpregels van promotiemails, nieuwsbrieven en mededelingen zijn verschillend, zowel van inhoud als van toon.

Als je bedrijf regelmatig een e-mailnieuwsbrief verstuurt, zullen abonnees die gaan verwachten. Maak het daarom via de onderwerpregel duidelijk dat deze e-mails deel van een serie zijn. Bijvoorbeeld: “Nieuw bij Sunshine Trends: de catalogus van maart.” Of “Wekelijkse nieuwsbrief van Clarence Consultancy”.

Ben je een e-mail aan het samenstellen om spannend nieuws mee te delen? Trek mensen aan met de onderwerpregel. Dit is je kans om een leuke emoji te gebruiken. Als je belangrijk nieuws te delen hebt, kun je de onderwerpregel redelijk eenvoudig houden. Iets als ‘Onze nieuwe locatie is nu geopend!’ of ‘Nu tot laat open!’ is het enige wat je nodig hebt.

Als je een promotiemail stuurt, moet de onderwerpregel dat duidelijk aangeven. Lezers moeten al weten wat de voordelen van de e-mail zijn zonder die te hebben geopend… maar ze zullen het aanbod zo aantrekkelijk vinden dat ze wel doorklikken. Denk aan onderwerpregels als ‘Gratis verzending bij je volgende aankoop’, ‘Kom weer langs en bespaar 15%’ of ‘In deze e-mail: cadeau bij aankoop’ om je klanten te intrigeren.