Kleurenpsychologie voor je bedrijf: Zo kies je de juiste kleuren voor je branding

Geschatte leestijd: 4 minuten

We gingen in gesprek met dr. Sally Augustin, Ph.D, psycholoog op het gebied van omgeving en ontwerp, om meer te weten te komen over kleurenpsychologie. Lees verder voor dr. Augustins tips voor het kiezen van de juiste kleuren voor jouw bedrijf.

Kleur zegt veel over jouw bedrijf – dus als je een logo en merkidentiteit ontwerpt, moet je zorgen dat je de juiste boodschap overbrengt en de juiste toon gebruikt. Omgevingspsychologen houden zich al lang bezig met zulke associaties. Ze hebben diepgaand wetenschappelijk onderzoek gedaan over hoe bepaalde kleuren ons denken en gedrag beïnvloeden. Hier zetten we de kleuren op volgorde van meest naar minst populair volgens de bestellingen van Vista-klanten. Je ontdekt ook wetenschappelijke gegevens gerelateerd aan verschillende kleuren en hoe kleurenpsychologie voor jouw bedrijf kan werken, plus heel veel inzichten van dr. Sally Augustin.

Blauw

Volgens de gegevens van Vista is blauw de populairste kleur die klanten kiezen voor hun marketingmateriaal. “Wereldwijd is de kans het grootst dat mensen blauw zeggen als je vraag wat hun lievelingskleur is,” vertelt dr. Augustin. “Onderzoekers weten niet zeker waarom blauw zo populair is, maar we denken dat zijn status iets te maken heeft met het feit dat belangrijke dingen blauw waren toen we als soort nog niet lang bestonden. Bijvoorbeeld de lucht bij goed weer, en water van een afstand zijn allebei blauw.”

Blauw wordt over het algemeen geassocieerd met vakkundigheid en betrouwbaarheid. Die associaties maken blauwe kleurschema’s goede opties voor bedrijven in de financiële sector, net als voor bedrijven wiens klanten veel vertrouwen in hen moeten hebben, zoals een dierenkliniek of medische praktijk.

Tip van VistaPrint

Blauw is waarschijnlijk niet de beste keuze als je in de horeca werkt, want het zou de eetlust remmen! Maar als je het echt wilt gebruiken in je restaurantbranding, kies dan een lichtere tint of een blauwgroene tint.

Zwart

“Zwart is een veelgebruikte en populaire tint,” legt dr. Augustin uit. “Aangezien veel mensen zwart met kracht, verfijning, traditie en formaliteit associëren, is de populariteit niet verrassend.” Zwart kan een goede keuze zijn voor een retail- of modebedrijf als je een verfijnde, luxe en chique uitstraling wilt hebben.

Wit

Wit is een van de meest veelzijdige kleuren die er zijn en kan voor bijna elke branche werken omdat het zo neutraal is. Op zichzelf vertegenwoordigt wit moderniteit, eenvoud en reinheid. Het is een goede kleurkeuze voor bedrijven in de technologie- en gezondheidsbranches en voor retailbedrijven in het hogere segment. Wit is ook een goede accentkleur als je primaire merkkleur erg fel is.

Groen

“Groen zien, ook slechts kort, wordt in verband gebracht met verbeterd creatief denken. Daarom kan het een goed idee zijn om het in marketingmateriaal te gebruiken als mensen een beetje creatief moeten denken om te begrijpen wat jouw bedrijf aantrekkelijk maakt,” zegt dr. Augustin.

Groen wordt geassocieerd met natuur en milieubewustzijn, wat het een goede kleur maakt voor bedrijven die een groene voetafdruk belangrijk vinden. Groen wordt ook in verband gebracht met de lente en wedergeboorte, wat het een goede optie maakt voor bedrijven die mensen helpen een nieuw leven te beginnen. Diëtisten of docenten bijvoorbeeld. “Marketing voor gezondheids- of onderwijsproducten kan ook profiteren van de associatie die blauw heeft met vakkundigheid en betrouwbaarheid,” voegt dr. Augustin toe.

Tip van VistaPrint

Vraag je je af hoe je de juiste tint groen kiest? Verzadigde, zachte groentinten, zoals saliegroen, zijn beter voor spa’s of rustigere bedrijven. Daarentegen kunnen helderdere versies, zoals lentegroen, onmiddellijke actie inspireren.

Rood

Rood wordt in verband gebracht met liefde, gevaar en opwinding. “Onderzoek heeft aangetoond dat kijken naar rood ons analytisch denken kan verminderen. Maar kijken naar rood op een muur of vergelijkbaar oppervlak geeft wel een krachtboost,” legt Augustin uit. “Het is de perfecte kleur om naar te kijken tijdens het gewichtheffen.” De wetenschap zegt ook dat rood de eetlust stimuleert, dus dat is een goede keuze voor allerlei eetgelegenheden.

Roze

Roze vertegenwoordigt romantiek en vrouwelijkheid, waardoor het ideaal is voor bedrijven die zich vooral op vrouwen richten. En aangezien er heel veel tinten roze zijn, is deze kleur heel veelzijdig. Er zit een jeugdige energie in die goed werkt voor veel technologie- en fast-foodmerken.

Paars

Paars combineert de spanning van rood met de kalmte van blauw, wat je merk er luxe, innovatief of vrouwelijk uit kan laten zien. Paars wordt niet zoveel gebruikt als roze door merken die zich op vrouwen richten, maar het is absoluut een vrouwelijke kleur en kan geweldig zijn voor je bedrijf als je je specialiseert in beauty, huidverzorging of luxe retail.

Oranje

Oranje is een energieke kleur, die de opwinding van rood vermengt met de vriendelijkheid van geel. Denk aan oranje voor je merk als je energie en lef wilt communiceren. Als je bijvoorbeeld een sportschool, reisbureau of zelfs een speelgoedwinkel hebt. Vergelijkbaar met geel wordt oranje gezien als een ‘goedkope’ kleur – dus als je wilt communiceren dat je een luxe merk bent, overweeg dan een andere tint.

Grijs

Tussen zwart en wit in vertegenwoordigt grijs balans en neutraliteit. Grijs is een goede kleurkeuze voor professionals als advocaten, financieel planners en accountants omdat het een serieus, zakelijk gevoel geeft.

Geel

Welke kleur kiezen mensen het minst vaak als favoriet? Geel. Het is in het algemeen niet populair en is een van de kleuren die het minst worden geselecteerd voor marketingmateriaal door Vista-klanten wereldwijd. “Ondanks dat het een minder gunstige kleur is, zijn er altijd uitzonderingen waar geel kan worden gebruikt als accentkleur om te helpen opvallen,” zegt dr. Augustin.

Als je geel gebruikt als je primaire logokleur, communiceer je vrolijkheid, toegankelijkheid, energie en vriendelijkheid. En in tegenstelling tot de luxe van zwart wordt geel geassocieerd met betaalbaarheid. Geel kan dus goed passen als je een sportschool of informeel restaurant opent of als je wilt uitstralen dat je aanbod voordelig is.

Bruin

“In onze geest staat bruin in verband met robuustheid,” zegt dr. Augustin. We zien dat bruin vaak wordt gebruikt door bedrijven die voorzieningen leveren, zoals bouwbedrijven of bezorgdiensten, evenals meer “aardachtige” merken. Deze kleur kan je merk er ook mannelijker uit laten zien, dus is het een goede optie als je een mannelijke doelgroep hebt. Bijvoorbeeld met een kledinglijn voor mannen of een houtwerkplaats.

Wat dit betekent voor je bedrijf

“De betekenis die we aan kleuren geven wordt beïnvloed door de specifieke ervaringen die we ermee hebben, dus maak daar gebruik van bij je keuze,” adviseert dr. Augustin. “Als een populair tekenfilmpersonage bijvoorbeeld geel is, verwacht dan meer positieve reacties op geel dan normaal.” Ze raadt aan om de merkkleuren die je overweegt te laten zien aan vrienden, familie en potentiële klanten voordat je een definitieve beslissing neemt.

“Denk eraan dat de kleuren die je selecteert belangrijke boodschappen overbrengen. Kies verstandig en pas toe wat omgevingspsychologen hebben ontdekt over de wetenschap van kleuren zien.”