Bekijk onze 6 tips voor duurzame klantrelaties.

Investeer in relaties. Investeer in je bedrijf.

Zaken doen draait om mensenkennis, de frustraties, wensen en behoeften van anderen begrijpen en daar op inspelen. Daarom is netwerken, zowel online als offline, zo belangrijk voor je succes. Hier zijn 6 bewezen tips om je te helpen je klanten te begrijpen, sterkere relaties op te bouwen en je bedrijf te laten groeien.

1. Gebruik Social Media.

Bijna iedere discussie over netwerken in de moderne wereld gaat over social media, en niet zonder reden: het kan moeilijk zijn om een klein bedrijf te runnen zonder een online vertegenwoordiging.

Zorg ervoor dat je website netjes is en alles eenvoudig te vinden is. Update je Facebook- en Twitterprofielen regelmatig en geef duidelijke contactinformatie.

Het is ook een goed idee om andere social mediakanalen te verkennen die relevant zijn voor jouw bedrijf. Als je bijvoorbeeld een sieradenwinkel hebt, is het handig om een Pinterestaccount op te zetten om je producten te laten zien. Als je een kunstenaar of designer bent, zet je werk dan op Instagram zodat de hele wereld het kan zien en delen.

2. Werk aan je elevatorpitch.

Ook wel de 30 of 60 seconden-pitch genoemd. Je moet in staat zijn om snel en duidelijk uit te leggen wat jouw bedrijf uniek maakt en waarom een klant jou moet kiezen in plaats van een concurrent. Dit is vooral belangrijk als je onderweg bent. Zorg dat je altijd je praatje klaar hebt wanneer je aan netwerkevenementen en beurzen deelneemt.

3. Ga naar netwerkevenementen.

De kans is helaas klein dat je thuis of in je kantoor de mensen tegenkomt die je nodig hebt om je bedrijf een boost te geven. Brunches, lunches, beurzen, conferenties, seminars en markten zijn slechts een paar evenementen van de vele waar je je naamsbekendheid kunt vergroten.

Zelfs als je geen budget hebt om je eigen stand te betalen, is het een goed idee om met een stapel visitekaartjes op zak te netwerken met de bezoekers.

4. Richt je op je eigen regio.

Als zelfstandig ondernemer is iedere interactie met iemand anders een netwerkkans. Heb je elevatorpitch en wat visitekaartjes paraat als je de deur uitgaat voor een boodschap, om uit eten te gaan, of als je naar een sportwedstrijd gaat kijken. Je weet nooit wanneer je een potentiële klant tegen het lijf loopt!

5. Wees betrokken

Zelfs als je geen fysieke winkel hebt of als je bedrijf voornamelijk online is, kun je nog steeds betrokken zijn bij je lokale gemeenschap en de reputatie van je bedrijf verbeteren.

Denk bijvoorbeeld aan het bijwonen van lokale evenementen of je hulp aanbieden voor een goed doel. Door actief te zijn in je gemeenschap zet je je bedrijf in een positief licht.

6. Opvolgen

Een verkoop of nieuwe connectie gaat verder dan de koop zelf of een praatje. Zorg ervoor dat je opvolgt met een telefoontje of email om klanten en connecties te bedanken voor hun tijd en ze te herinneren aan de voordelen van jou bedrijf.

Netwerken levert niet altijd direct resultaat op, maar het is toch een essentiële activiteit voor iedere kleine ondernemer. Je weet nooit wanneer en waar je je volgende klant, leverancier of business partner vindt. Dus ga erop uit en laat van je horen. Je bedrijf zal je er dankbaar voor zijn.