Ideeën voor binnen- en buitenreclame voor ondernemers

Geschatte leestijd: 3 minuten

Als het om communicatie met klanten gaat, kunnen de juiste borden, posters en spandoeken een groot verschil maken. Sommige klanten lopen misschien wel dagelijks langs je winkel, dus zorg dat je hun aandacht trekt met de juiste buitenreclame.

Of het nu met een muursticker in het pashokje van je boetiek is of met een poster op het raam van je koffiehuis, er zijn zoveel manieren waarop bedrijven met een fysiek pand promotiemateriaal kunnen gebruiken om te communiceren. In dit artikel bespreken we hoe je binnen- en buitenreclame optimaal kunt inzetten voor je bedrijf.

Waar gebruik je buitenreclame?  

 • Een spandoek boven de ingang is alvast een goed begin. Je kunt ook een stoepbord, een vlag of een oprolbaar spandoek gebruiken om de aandacht van voetgangers te trekken. Vergeet niet bij de gemeente de lokale regelgeving voor buitenreclame van bedrijven te controleren, vooral als die een deel van de stoep beslaat.
 • Maak met een zelfontworpen raamsticker duidelijk wat je openingstijden, telefoonnummer en website zijn. Je kunt raamstickers op de binnen- of buitenkant van de etalage gebruiken.
 • Als je een speciale ophaalplek of parkeerplaatsen hebt waar klanten gebruik van kunnen maken, laat dan met een vlag of stoepbord zien waar ze moeten zijn.
 • Moedig klanten met een oprecht bericht in je etalage aan om bij lokale bedrijven te winkelen. Posters en foamboarden zijn hier heel geschikt voor. 
 • Bezorg je ook, of werk je bij mensen thuis? Promoot je bedrijf dan met een automagneet of deursticker.

Tip van VistaPrint

Voeg een QR-code toe om je borden en spandoeken nog beter te benutten. Bijvoorbeeld voor contactloze betalingen, om mensen aan te moedigen zich in te schrijven voor je mailinglist of om meer informatie over een bepaald product verstrekken.

Buitenreclame is ook een goede manier om voorbijgangers op promoties of evenementen te attenderen.  Mensen enthousiast maken over een speciale aanbieding of een product kan nieuwe klanten opleveren en de loyaliteit van bestaande klanten verhogen. 

 • Heb je een tijdgebonden aanbieding, zoals een latte van de dag of product van de maand? Gebruik een krijtbord om je aanbieding makkelijk aan te passen (en als creatieve uitlaatklep!).
 • Als je regelmatig een speciale aanbieding hebt (zoals korting op doordeweekse avonden), kun je klanten daaraan herinneren met een zelfontworpen poster in de etalage. 
 • Organiseer je een evenement of uitverkoop in de winkel? Hang een makkelijk leesbare spandoek of buitenposter in de etalage om klanten aan te trekken. Of zet buiten een bord neer bij de deur, zodat klanten op de hoogte zijn.

En dan je binnenreclame.

Een goede strategie voor binnen is om borden en spandoeken op alle ooghoogten te hangen. Gebruik verschillende producten, plaats ze op verschillende hoogten (van vloer tot plafond) en zorg dat sommige van een afstandje en andere van dichtbij te zien zijn. Je kunt binnenreclame op een paar verschillende manieren gebruiken:

 • Zet een klein bordje bij de kassa waarop het winkelbeleid en de betaalopties nog eens staan vermeld.
 • Als je een café of restaurant hebt, gebruik dan een bordje met een QR-code voor het menu of de daghap.
 • Je kunt ook vloerstickers gebruiken om een looprichting in je winkel aan te geven.
 • Zet een staand reclamebord of foamboard nabij de ingang om klanten te herinneren aan een lopende aanbieding of uitverkoop.
 • Maak met posters en roll-up banners duidelijk welke producten in de aanbieding zijn.
 • Promoot nieuwe diensten (zoals bezorging of klantenkaarten) met een poster of binnenspandoek.
 • Wil je het winkelbeleid of een ander permanent bericht laten zien? Overweeg dan wat steviger materiaal, zoals een stijlvol acryl bord of een elegant metalen bord.

Wat is de beste manier om een poster op te hangen?

Er zijn allerlei manieren om een poster op te hangen, afhankelijk van het oppervlak en de locatie. Als je een poster bestelt, selecteer je eerst de papiersoort: kies mat voor in de etalage, glossy voor een foto of kleurrijk ontwerp en een poster op foam voor displays in de winkel.

Kies daarna hoe je de poster wilt ophangen:

Posterrails. Schuif de poster in de boven- en onderstrip en hang ze daarna op met haken, touw of zuignappen. Dit is handig voor in de etalage.

Kliklijsten voor posters. Voeg een lichtgewicht aluminium lijst voor je poster toe aan je bestelling. Deze heeft een doorzichtig laagje voor extra bescherming. Deze kliklijsten zijn ideaal voor binnenreclame, omdat het net lijsten voor wanddecoratie zijn.

Command™ Strips.  Deze zijn perfect om makkelijk binnen iets op te hangen en te verwijderen, bijvoorbeeld als je posters maar een korte periode wilt ophangen. Je hoeft niet bang te zijn dat je schade krijgt aan je muren.