Een doordachte overstap: van plantenkwekerij naar pizzatuin

Geschatte leestijd: 4 minuten

Kleine bedrijven moeten zich steeds aanpassen, of dat nu om de locatie gaat of hun logo. Een bedrijf dat inmiddels ervaren is op het gebied van aanpassingen, is Garden Pizza, een restaurant in Sant Cugat, een plaats in de buurt van Barcelona. De eigenaars zijn Nacho Nuñez en drie zakenpartners (Carlos Rocamora, Xavi Grau en Martin Marchese) en oorspronkelijk was Garden Pizza een tuincentrum van de ouders van Carlos.

Voordat hij de culinaire wereld betrad, werkte Nacho in de reclamewereld, maar hij droomde er altijd al van om een eigen restaurant te hebben. “Het was altijd al een hobby van me, ik heb scholing gehad omdat ik het leuk vond en op een gegeven moment besloot ik de stap te wagen en de boel om te gooien.” We spraken met Nacho om erachter te komen hoe hij en zijn partners het bedrijf met succes omtoverden tot een pizzeria in Napolitaanse stijl… en welke marketingproducten hij gebruikte om mensen daarvan op de hoogte te brengen.

Lokaal geproduceerd

Voordat de pizza-oven geïnstalleerd werd, was Garden Pizza (toen nog Garden Rocamora) een tuincentrum, waar mensen planten en tuingereedschap konden kopen. Langzaam veranderde het in wat het nu is: een pizzeria in een weelderige kas. Om dicht bij hun roots te blijven, verbouwen Nacho en zijn partners veel van hun eigen ingrediënten en focussen ze op het samenstellen van familiegerechten met gezonde producten van goede kwaliteit.

“Het bedrijf is niet van de ene op de andere dag veranderd. We pasten ons aan, omdat het tuincentrum niet goed liep en we begonnen ook eten aan te bieden. We waren toen tegelijkertijd een pizzeria en een plantenwinkel en sinds 2019 zijn we 100% pizzeria.

Het nieuws over de opening van Garden Pizza verspreidde zich als een lopend vuurtje, voornamelijk dankzij de locatie en de hechte gemeenschap. Hun unieke bedrijfsmodel en locatie hebben bijgedragen aan het succes. Door een pizzeria te beginnen in een plantenkas hebben ze iets wat ze onderscheidt van andere restaurants. “Het ging van het begin af aan eigenlijk al goed. We waren gemotiveerd en hebben hard gewerkt om kwaliteit te leveren en ons te onderscheiden door echt verschillende pizza’s te maken.”

Opvallen

Naast hun unieke product en locatie, doen Nacho en Garden Pizza veel moeite om op te vallen. “Wat ons anders maakt dan onze concurrenten is dat we een kwaliteitsproduct bieden zonder toevoegingen. Ons deeg wordt gemaakt van een soort meel dat maar door weinig pizzeria’s in Spanje gebruikt wordt. De oven maakt ook verschil, hij is vanuit Italië naar ons gebracht en staat recht voor het restaurant, helemaal open. We vinden dat mensen het proces moeten kunnen zien, een teken van kwaliteit dat verschil maakt.”

De levendige branding van Garden Pizza helpt ze ook om een onvergetelijke indruk te maken. Nacho en zijn partners werkten samen met een freelance ontwerper om een logo en look voor hun pizzeria te creëren. In de branding “wilden we benadrukken dat we een pizzeria zijn, maar we zijn niet echt Italiaans… dus we wilden niet iets dat de indruk van een trattoria wekte of veel nadruk op Italië legde. We zijn meer een pizzeria in een gezonde omgeving vol planten met een gezonde hint”.

Tip van Vistaprint

Als je hulp nodig hebt bij het maken van een logo of merkidentiteit voor je bedrijf, dan staan de creatieve experts van 99designs by Vistaprint voor je klaar.

“We kozen voor de kleuren groen en geel, omdat die goed bij onze restaurantomgeving passen zonder te ‘vegetarisch’ of ‘gezond’ over te komen. We willen gewoon benadrukken dat we met ingrediënten van goede kwaliteit werken.” Hun logo is nog hetzelfde als toen ze begonnen, maar ze zijn van plan om hem aan te passen en de locatie eruit te halen. “We gaan Sant Cugat verwijderen, omdat we van plan zijn om Garden Pizza uit te breiden naar andere locaties.”

De buitenruimte uitbreiden

Toen restaurants moesten sluiten vanwege COVID-19, moest Garden Pizza weer schakelen. Ze zetten een online bestelsysteem op waar klanten bestellingen konden plaatsen voor afhaal of bezorging, Daarnaast vonden ze het belangrijk om iets voor de gemeenschap te doen. Ze begonnen pizza’s uit te delen aan ziekenhuizen, waarmee ze zorgpersoneel en patiënten in de omgeving hielpen.

Toen de lockdown voorbij was en restaurants weer open mochten, “focusten we ons volledig op wat nu ons terras is en pasten we het helemaal aan aan het weer. Het hele terras is nu een eetkamer waar mensen zonder enig risico bestellingen kunnen ophalen”.

De binnenruimte van de kas is ook open, met een beperkte capaciteit, “maar het is voornamelijk een mooie achtergrond met de vele hangplanten.”

Must-have advies

Nacho en zijn team gingen creatief te werk toen ze hun deuren moesten sluiten… zo konden ze toch waarde uit hun restaurant halen. “We deelden recepten en gaven online workshops aan families en kinderen, zodat ze samen konden leren om pizzadeeg te maken.

De marketing must-haves van Nacho

Nacho zegt dat ze naast mond-tot-mondreclame van alles wat gebruiken voor de marketing van het restaurant. Maar de eerste producten die Nacho voor de marketing van garden Pizza kocht, waren flyers om reclame te maken voor het bedrijf, en T-shirts voor de medewerkers. “We hebben verschillende soorten T-shirts die onze medewerkers dragen, en soms verloten we T-shirts onder klanten.”

Iets anders wat Garden Pizza aanschafte voor de marketing was een groot spandoek van vinyl. “We hebben spandoeken opgehangen buiten de kas, zodat mensen het kunnen zien. De ingang is namelijk geen gewone restaurantingang, maar de ingang van een tuin.”

Net als de meeste eigenaars van kleine bedrijven, gebruiken Nacho en zijn partners ook visitekaartjes. Ze geven een visitekaartje bij het bonnetje als klanten willen afrekenen, zodat mensen ze zien en ze mee kunnen nemen als ze dat willen. “Ik ken niet veel mensen die in deze tijd 60 visitekaartjes bewaren terwijl je alles wat je nodig hebt op Google kunt vinden… maar als klanten de visitekaartjes meenemen, wie weet waar ze dan terecht komen?”

Nacho zorgt ervoor dat hun merk overal op staat, vaak door middel van een sticker met hun logo of een van hun slogans (‘Slice, slice baby’ is favoriet bij het team). Bekers, afhaaldoosjes voor voorgerechten en bezorgtasjes worden allemaal met stickers voorzien van hun merk, en de pizzadozen van kraftpapier worden met een stempel voorzien van hun merk. Voor degenen die ter plaatse eten, staan er QR-codes op grote stickers en gelamineerde kaarten, zodat klanten het menu digitaal kunnen lezen.

Ze zijn er ook erg op gericht om betrokken te blijven bij hun klanten en mensen aan te moedigen om binnen te komen. “We houden kleine promoties, waarbij bijvoorbeeld de eerste vijf mensen een gratis pizza krijgen. We hebben spelletjes in [Instagram] Stories. We verloten een diner voor twee. We doen dit soort dingen zodat mensen zich altijd betrokken voelen bij wat we doen.”

En of ze nu een campagne voeren of reclame maken voor een nieuw product, ze hangen flyers of posters op om mensen erbij te betrekken en te informeren over nieuwe producten.

Blik op de toekomst

Nacho wil in de toekomst bezorgdiensten en online bestellen blijven aanbieden, en daar uiteindelijk een digitaal beloningsprogramma aan toe te voegen. Garden Pizza wil ook meer betrokken zijn bij hun volgers op sociale media. “Sociale media helpt ons betrokken te blijven bij klanten, iets waar we vanaf de dag dat we opengingen aan werken.”

Nacho en zijn partners zien de toekomst van de pizzeria zonnig in. “We zijn van plan om meerdere nieuwe locaties te openen onder het logo van Garden Pizza. En dat zijn we nu aan het uitdenken. We zijn een paar maanden geleden al een samenwerking aangegaan met verschillende investeerders.”

Hoewel ze de eetbeleving van de kas niet perfect kunnen nabootsen in elke nieuwe locatie, zijn ze op zoek naar panden met dezelfde uitstraling. “Hoge plafonds en lichte ruimtes waar we de kleine oase die we nu hebben zo goed mogelijk kunnen namaken.”