Geschatte leestijd: 6 minuten
Inhoudsopgave
Als je een eigen bedrijf hebt, heb je vat wel eens van de term ‘branding’ gehoord. Maar er zijn nog veel meer extra woorden die te maken hebben met branding. Als je het voor je eigen bedrijf wilt inzetten, moet je het jargon goed begrijpen.
Deze woordenlijst met brandingtermen staat vol met de woorden en zinnen die je nodig hebt om een succesvolle merkidentiteit voor je bedrijf op te bouwen. Dus als je hierna op een brandingterm stuit waarvan je niet zeker weet wat die betekent, kun je deze woordenlijst raadplegen om duidelijkheid te krijgen en ‘m gebruiken voor je brandingproces om een effectiever, coherenter merk op te bouwen.
Merk, branding en merkidentiteit
De termen merk, branding en merkidentiteit worden vaak een beetje door elkaar gebruikt. Het zijn eigenlijk drie aparte concepten. Om je branding in gang te zetten, is het belangrijk om het verschil te begrijpen.
Je merk is de manier waarop je bedrijf wordt gezien in de ogen van je doelgroep. Branding is elke actie die je onderneemt om te beïnvloeden hoe klanten jouw bedrijf zien. Je merkidentiteit bestaat uit de assets die je maakt tijdens het brandingproces, zoals het logo, de toon of het kleurenpalet van je merk (daarover later meer).
Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je een nieuwe kledinglijn introduceert, waarvan je wilt dat die als avant-gardistisch, hip en trendy wordt gezien. Dat is je merk. Om je klanten te laten zien dat je merk ook echt avant-gardistisch, hip en trendy is, moet je stappen zetten om die perceptie vorm te geven. Je kunt om te beginnen de huidige modetrends analyseren, moodboards maken en kiezen welke stukken in je eerste collectie komen. Dat is branding. Alles wat je maakt om je merk te promoten en te beïnvloeden hoe potentiële klanten jouw merk zien (zoals je logo, nieuwe website of de spandoeken in je winkel) worden beschouwd als onderdeel van je merkidentiteit.
Brand asset
Een brand asset is onderdeel van je merkidentiteit; brand assets zijn alles wat je creëert om te zorgen dat potentiële klanten jouw bedrijf kunnen identificeren. Je logo is waarschijnlijk het meest zichtbaar, maar ontwerpcomponenten zoals lettertypen, kleuren en bedrijfsslogans worden ook beschouwd als brand assets.

Merkaudit
Een merkaudit is een diepgaande analyse van je merk om te identificeren wat er werkt en wat niet. Vanaf daar maak je een plan om verbeteringen door te voeren. Tijdens een audit verzamel je zo veel mogelijk gegevens en informatie over de prestaties van je merk (bijvoorbeeld verkoopcijfers, websitegegevens en feedback van klanten) om beter te begrijpen hoe je merk er momenteel voor staat. Vanaf dat vertrekpunt kun je effectiever updates en verbeteringen plannen.
Merkbekendheid
Merkbekendheid draait om het zorgen voor bekendheid en herkenning in de markt. Hoe beter jouw doelgroep je merk kent en herkent, hoe waarschijnlijker het is dat ze klanten worden. Je kunt bijvoorbeeld voor meer merkbekendheid zorgen door evenementen in je buurt of stad te organiseren of een advertentiecampagne te maken die zich richt op je ideale klant.
Merkconsistentie
Om effectief te zijn, moet je branding consistent zijn, ongeacht waar je klanten het tegenkomen. Dit principe staat bekend als merkconsistentie. Merkconsistentie houdt in dat je een consistente merkbeleving moet maken op alle mediums, zoals je bedrijfswebsite, sociale media-profielen en gedrukte materialen. Het logo op je verpakkingen moet bijvoorbeeld ook gebruikt worden op je sociale media en je website. Dit soort consistentie is essentieel om geloofwaardigheid voor je bedrijf op te bouwen.
Merkwaarde
Merkwaarde is de waarde die je merk heeft, zowel vanuit financieel (bijvoorbeeld het aantal verkopen ) als niet-financieel perspectief (bijvoorbeeld positieve associaties die je merk oproept).
Merkrichtlijnen
Je merkrichtlijnen zetten alle standaarden die met je merk worden geassocieerd in één document. Dit zijn onder andere dingen zoals het kleurenpalet, de toon, lettertypen, logo-ontwerpen en standaarden van je merk.
Tip van VistaPrint
Je merkrichtlijnen zetten alles uiteen wat er te weten valt over je merk. Zorg dus dat de actuele richtlijnen zijn vormgegeven op een manier die consistent is met je branding. Gebruik het kleurenpalet en de lettertypen van je merk en zorg dat je logo en andere assets in het document worden gebruikt.
Merkkaart
Een merkkaart is een visueel overzicht van alles wat met je merk te maken heeft. Het geeft een algemeen overzicht van hoe je merk functioneert, met inbegrip van je doelen en visie, je creatieve assets en de rollen die je werknemers spelen bij het tot leven brengen van je merk.
Merkmissie en waarden
De missie en waarden van je merk bepalen grotendeels wie je bent. Ze kunnen zorgen voor een diepere band met je klant. Waar draait het om in jouw bedrijf? Wat wil je bereiken? Welke waarden bepalen de manier waarop je zakendoet? De antwoorden op deze vragen vormen je missie en je waarden.

Merkpersoonlijkheid
Merken hebben persoonlijkheden, net als mensen. Je merkpersoonlijkheid kan een richtlijn geven voor alles van de kleuren die je voor je brand assets gebruikt tot de toon die je gebruikt als je met je klanten communiceert. Een merk met een sarcastische, ironische persoonlijkheid heeft een volkomen verschillende strategie en identiteit dan een bedrijf dat een meer benaderbare, behulpzame en educatieve merkpersoonlijkheid nastreeft.
Merkpositionering
Merkpositionering is hoe je bedrijf zichzelf wil presenteren aan klanten om zich van de concurrenten te onderscheiden. Over het algemeen bepaal je de positionering op basis van drie factoren:
- Merkpositionering is hoe je bedrijf zichzelf wil presenteren aan klanten om zich van de concurrenten te onderscheiden. Over het algemeen bepaal je de positionering op basis van drie factoren:
- Wie is je doelgroep?
- Welke voordelen levert je bedrijf de doelgroep op?
- Wat maakt jouw bedrijf anders dan je concurrenten? Waarom zouden mensen voor jou moeten kiezen in plaats van de concurrentie?
De toon van je merk
De toon van je merk is de manier waarop je met je doelgroep communiceert, zowel verbaal als schriftelijk. Je toon kan een specifieke stijl hebben (bijvoorbeeld professioneel en bondig of ontspannen en vriendelijk). Ook kunnen er specifieke bewoordingen zijn die je juist wel of niet gebruikt in je communicatie-uitingen.
Kleurenpalet
Het kleurenpalet van je merk bestaat uit de specifieke kleuren die je bedrijf gebruikt in alle assets en ontwerpen. Om consistentie te bewerkstelligen, moet elke kleur in het palet duidelijk gedefinieerd worden, ook tussen verschillende mediums. In plaats van bijvoorbeeld ‘rood’ in je palet te gebruiken, is het de juiste procedure om te definiëren welke specifieke tint in verschillende situaties gebruikt moet worden (bijvoorbeeld HEX-code voor het internet en CMYK voor drukwerk).
Klantpersona’s
Een klantpersona is een profiel dat de ideale klant van je bedrijf vertegenwoordigt en dat kan worden gebruikt als leidraad voor brandingbeslissingen. Klantpersona’s bevatten gedetailleerde informatie zoals leeftijd, economische status, pijnpunten en wensen/behoeften. Zo krijg je een duidelijk profiel om in gedachten te houden bij het ontwikkelen van je merk. Dat kan je helpen om je merk effectiever te laten aansluiten bij je echte klanten.
Logo
Een logo is een afbeelding die werkt als visuele vertegenwoordiging van je merk. Afhankelijk van het ontwerp kan je logo verschillende elementen bevatten, waaronder tekst, vormen en afbeeldingen. Sommige merken kiezen ervoor om meerdere opties als assets te hebben. Pepsi is een goed voorbeeld: een versie bevat ‘Pepsi’ in tekst uitgeschreven, de andere is alleen een beeld.

Tip van VistaPrint
Aangezien je logo zo’n belangrijk en zichtbaar onderdeel van je branding is, is het belangrijk dat het er professioneel en goed ontworpen uitziet. Met 99designs van Vista kun je een briefing maken die precies beschrijft wat je zoekt in een logo. Vervolgens wordt er een ontwerpwedstrijd uitgezet waarin een groep ontwerpers die visie tot leven brengt.
Point of difference
Je point of difference is je ‘speciale sausje’, datgene wat jou onderscheidt en wat je anders en uniek maakt. Je point of difference is vaak datgene wat je het meest verbindt met je doelgroep, dus het moet duidelijk gedefinieerd worden en een deel van je brandingstrategie zijn waar veel focus op ligt.