Je wilt een bedrijf starten… Geweldig! Het is een avontuur dat veel voldoening geeft en tegelijkertijd moeilijk en leuk is. Waarschijnlijk weet je niet zeker waar je moet beginnen en waar je je bedrijf wilt lanceren, maar maak je geen zorgen. Bij ons ben je aan het juiste adres.
We hebben een checklist samengesteld van 22 dingen die onmisbaar zijn als je een bedrijf wilt opstarten Het is de alles-wat-je-nodig-hebt gids om het bedrijf dat je in gedachten hebt, leven in te blazen. We doorlopen alle vereisten, wettelijkheden, logistiek en ondersteuning die je nodig hebt om een bedrijf op te starten, opgedeeld in 22 makkelijk te volgen stappen.
Checklist voor het starten van een onderneming
- Werk een idee uit.
- Test de aannemelijkheid.
- Bepaal je markt.
- Kies een bedrijfsnaam.
- Ontwerp een logo.
- Bereken de kosten.
- Stel een bedrijfsplan op.
- Regel een budget.
- Registreer je bedrijfsnaam.
- Regel vergunningen en licenties.
- Maak de administratie in orde.
- Schaf verzekeringen aan.
- Maak een website.
- Maak een zakelijk e-mailaccount aan.
- Bestel marketingmateriaal.
- Ga netwerken.
- Open je deuren.
- Biedt een uitstekende klantenservice.
- Zoek een mentor.
- Doe je voordeel met gratis hulpmiddelen.
- Vraag om hulp.
- Herinner jezelf eraan waarom je dit doet.
Voordat je begint…
Voordat je begint, zijn er een aantal die moeten gebeuren voordat je een onderneming kunt starten. Zorg dat deze zeven zaken geregeld zijn, zodat je je nieuwe onderneming efficiënt en effectief kunt lanceren.
1. Werk een idee uit. In de ondernemerswereld draait alles om een idee. Waarschijnlijk begin je een bedrijf omdat de markt niet kon voldoen aan een wens, of omdat je een kans zag om iets beter te doen dan je concurrenten. Of misschien kreeg je gewoon ineens inspiratie! Hoe je er ook op bent gekomen, zorg dat je het idee tot in detail uitwerkt en op papier zet. Dat is de eerste stap om je bedrijf vorm te geven.
2. Test de aannemelijkheid. We weten allemaal dat hoe goed het idee ook is, het wel getest moet worden. Vraag je familie en vrienden om feedback te geven, of maak een afspraak met een bedrijfsadviseur om te zien of het idee haalbaar is. Ga na of het idee voor je onderneming lang mee kan gaan, hoe groot de concurrentie is in de markt en of je de juiste spullen, vaardigheden en het talent hebt om het idee leven in te blazen.
3. Bepaal je markt. Bedenk heel specifiek welke achtergrond, voorkeuren en welk koopgedrag jouw klanten hebben, om je doelgroep vast te stellen. Als je een bedrijf begint, is de kans op aanhoudend succes groter als je een specifieke focus hebt. Je richt de berichtgeving en communicatie voor je merk op je eindklant, dus het is belangrijk een zo volledig mogelijk profiel te maken.
4. Kies een bedrijfsnaam. Zodra je een idee in gedachten hebt, komt er waarschijnlijk meteen een bedrijfsnaam in je op. Maar zorg dat je de naam definitief vaststelt voordat je actie gaat ondernemen. Je hebt hem nodig voor alle belangrijke papieren en in presentaties voor investeerders. Bedenk wat jouw bedrijf anders maakt dan de concurrentie en hoe je dat op een slimme, maar directe manier duidelijk kunt maken met je bedrijfsnaam.
TIP VAN VISTAPRINT
Met dit handige elektronische zoeksysteem voor handelsmerken voorkom je dat je een naam voor je bedrijf kiest die al geclaimd is.
5. Ontwerp een logo. Een logo is essentieel voor elk bedrijf. Het is een visuele presentatie van de identiteit en waarden van je merk en zal jarenlang op al je marketingmateriaal prijken. Uiteindelijk is het doel dat klanten je bedrijf herkennen zodra ze je logo zien. Als je hulp nodig hebt bij het maken van een logo, dan heeft 99designs by Vistaprint creatieve experts van over de hele wereld waarmee je eenvoudig kunt samenwerken om jouw merk vorm te geven.
6. Bereken de kosten. Reken uit hoeveel het zal kosten om jouw bedrijf de wereld in te helpen. Bereken het tot in de kleinste details, zodat je later niet voor onvoorziene kosten komt te staan. Praat met een deskundige als je er het fijne niet van weet. Heb je financiering nodig? Een winkelpand? Speciale apparatuur? Extra medewerkers? Hulp bij je branding? Marketingmateriaal? De lijst gaat eindeloos door. Probeer in ieder geval een idee te krijgen van de kosten voor het eerste jaar, zodat je kosten en besluiten beter prioriteit kunt geven zodra je bedrijf draait.
7. Stel een bedrijfsplan op. In de vorige stappen heb je de fundering gelegd voor je bedrijfsplan. In het bedrijfsplan maak je het idee concreet en bepaal je de strategieën en tactieken die je gaat gebruiken om je bedrijf te lanceren. Neem alles op in het plan, van het concept van je bedrijf tot de technologie die je nodig hebt om je werkruimte in te richten. Doe dit zo gedetailleerd mogelijk. Idealiter werk je in detail uit wat je verwachtingen zijn voor jaar een, drie en vijf, zodat je in je plan uiteenzet welke groei en langetermijndoelen je in gedachten hebt. Maak een bedrijfsplan dat actiegericht en nuttig is. Je zult jezelf er later dankbaar voor zijn.
TIP VAN VISTAPRINT
De Amerikaanse Small Business Administration Heeft een gratis resource voor bedrijfsplannen waarmee je op je eigen tempo een begrijpelijk bedrijfsplan kunt maken.
8. Regel een budget. Een budget is een logisch gevolg van een bedrijfsplan, dus deze stap zou al bijna af moeten zijn wanneer je plan uitgeschreven is. Kijk je budget goed na en zorg dat alle kleine details erin zijn opgenomen, en dat je het budget in tijdlijnen van zes, twaalf en 24 maanden hebt opgedeeld. Twee jaar vooruit plannen helpt om gefocust te blijven. Je budget moet laten zien waar de grote uitgaven in zitten (misschien de huur van een studio) en waar kansen liggen om creatief om te gaan met financiering… of je nu op zoek gaat naar gratis hulpmiddelen of ruilhandel voert met een ander bedrijf.
Houd je aan de plaatselijke regelgeving.
Nu je bedrijfsplan goed uitgedacht is en op papier staat, is het tijd om het officieel te maken. Volg deze vier stappen om juridische vertragingen en haken en ogen in de toekomst te voorkomen.
9. Registreer je bedrijfsnaam. Nu je de bedrijfsnaam gekozen hebt, is het tijd om hem te beschermen door hem te registreren in het handelsregister. Hiermee geef je aan dat je zaken doet onder de gekozen bedrijfsnaam. Het is de vereiste stap om officieel een bedrijf te runnen als zelfstandig ondernemer, vennootschap of naamloze vennootschap.
10. Regel vergunningen en licenties. De vergunningen en licenties die ondernemingen nodig hebben, variëren per locatie. Het is belangrijk dat je op een legale manier zakendoet. Zorg dat je aan alle wettelijke vereisten voldoet voordat je de deuren van je bedrijf opent.
11. Maak de administratie in orde. Het is tijd om de financiën op orde te brengen. Open een bankrekening speciaal voor je bedrijf, houd je uitgaven in de gaten en stel een lijst samen van leveranciers en klanten. Als je niet thuis bent in boekhouden, is het een goed idee om een accountant in te schakelen zodat je zeker weet dat je niets vergeet en je bedrijf geen risico laat lopen op onvoorziene belastingen en toeslagen.
12. Schaf verzekeringen aan. Je onderneming is waarschijnlijk een verlengde van jezelf en voelt misschien zelfs als je kind. Maar wat doe je als je een kind krijgt? Je meldt de baby aan bij je zorgverzekering en opent een spaarrekening, zodat hij goed beschermd is. Doe dat ook voor je bedrijf.
Om je bedrijf op gang te brengen, zijn er een paar dingen die je moet doen om het ‘echt’ te maken voor potentiële klanten. Vink deze vijf dingen af op je checklist om je bedrijf de aanwezigheid en geloofwaardigheid te geven die het verdient.
Maak het echt.
13. Maak een website. Vandaag de dag is een website onmisbaar voor ieder bedrijf. Het is de manier waarop veel mensen nieuwe bedrijven ontdekken en hun authenticiteit beoordelen. Maak een professioneel ontworpen website die bij de waarden en het aanbod van je bedrijf past en die je merk laat zien aan potentiële klanten.
TIP VAN VISTAPRINT
Kijk je er tegenop om zelf een website te bouwen? Probeer dan onze websitebouwer, die is gebruiksvriendelijk en speciaal bedoeld voor kleine bedrijven. Of laat ons je website bouwen.
14. Maak een zakelijk e-mailaccount aan. Een zakelijk e-mailadres is ontzettend belangrijk om voor je geloofwaardigheid. Als je antwoordt vanaf je persoonlijke Gmail-account kan dat onprofessioneel of informeel overkomen. Stel daarom twee zakelijke e-mailaccounts in, een voor jezelf en een voor algemene vragen of berichten van klanten die je via je website ontvangt. Op die manier kun je moeiteloos alle content beheren en de juiste prioriteit geven.
TIP VAN VISTAPRINT
Wees niet bang om naast traditioneel marketingdrukwerk ook actief te zijn op sociale media! Plaats opvallende berichten op onder meer Facebook, Instagram en LinkedIn om mensen enthousiast te maken voor je bedrijf dat op het punt staat geopend te worden. Ga meteen aan de slag in onze ontwerpstudio.
15. Bestel marketingmateriaal. Onderschat niet hoe belangrijk traditioneel geprint marketingmateriaal is. Visitekaartjes, briefkaarten, folders en flyers zijn handige spullen die je op allerlei manieren kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan visitekaartjes die je gebruikt als stempelkaart of postkaarten met een persoonlijk berichtje die je bij bestellingen stopt. Ontwerp deze materialen met de kleuren van merk en zet er je logo en nuttige, relevante bedrijfsinformatie op. (Zoals je openingstijden en contactgegevens.)
16. Ga netwerken. Maak van elke gelegenheid gebruik om te netwerken en mensen over je bedrijf te vertellen. Bezoek of sponsor (virtuele) evenementen, spreek mensen (op gepaste afstand) aan als je ergens in de rij staat of neem contact op met je kennissen die misschien interesse hebben in je nieuwe bedrijf. Netwerken en contact leggen is het halve werk om een bedrijf van de grond te krijgen.
17. Open je deuren. Zodra de basis gelegd is voor het lanceren van je bedrijf, bestel je je marketingspullen en breng je je netwerk op de hoogte dat de tijd gekomen is om de deuren (digitaal of van je pand) te openen voor zaken! Maak mensen enthousiast voor de opening door er een speciaal evenement van te maken of een tijdelijke aanbieding te geven.
18. Biedt een uitstekende klantenservice. Klanten verwachten een betere klantenservice als ze bij kleine bedrijven winkelen, dus geef prioriteit aan een onverbeterlijke service. Trouwe klanten en een gedenkwaardige klantenservice helpen je bedrijf op de lange termijn, dus investeer tijd, energie en zorg in je klantenservice.
Bedenk een systeem voor je klantondersteuning.
Het team van kleine bedrijven bestaat vaak uit 1 persoon… en dat kan soms wat eenzaam voelen. Bedenk een systeem dat je gemotiveerd houdt tijdens uitdagende tijden en dat je helpt je doelen te verwezenlijken.
19. Zoek een mentor. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar een mentor is een ondergewaardeerde troef voor kleine ondernemers. Een onbevooroordeelde derde partij kan een objectieve kijk bieden als je een moeilijk besluit moet nemen. Zoek iemand die bedrijfservaring heeft, die betrouwbaar is en wiens mening je waardeert. Dat kan bijvoorbeeld een voormalige teamleider, collega of leraar zijn.
20. Doe je voordeel met gratis hulpmiddelen. Kleine bedrijven hebben vaak een klein budget, dus doe je voordeel met alle gratis hulpmiddelen die je kunt vinden. Sociale media is een goede manier om reclame te maken voor je bedrijf zonder een cent uit te geven. Veel socialemediaplatforms bieden gratis analyse en inzichten, zodat je je ROI beter kunt beoordelen en je doelgroep specifieker kunt maken. Met Dropbox heb je een opslagsysteem in de cloud voor je bedrijf, zodat je vanaf elke locatie kunt werken. En gebruik platforms als LinkedIn, Clubhouse en Twitter om up-to-date te blijven van de nieuwste trend in je branche.
21. Vraag om hulp. Dat je een eenmanszaak hebt, wil niet zeggen dat je netwerk je niet kan helpen. Als een oud-collega deskundig is op een bepaald gebied, neem dan contact op en vraag om advies. Is je beste maatje een genie in strategische planning? Huur hem dan in om je te helpen met je bedrijfsplan. Studeert de dochter van je buren voor een master in accounting? Laat haar dan eens naar je boekhouding kijken. We denken dat je directe netwerk je met liefde en plezier zal helpen als je het vraagt. Bedenk hoe je gebruik kunt maken van het talent om je heen, zodat je de beste resultaten voor je bedrijf kunt bereiken zonder jezelf voorbij te lopen.
22. Herinner jezelf eraan waarom je dit doet. Je kunt makkelijk je droom uit het oog verliezen als je een bedrijf opricht. Neem elke dag een paar minuten de tijd om stil te staan bij de reden dat je je droom najaagt. Dat zal je helpen gemotiveerd te blijven en je doelbewuster maken op moeilijke momenten. Een bedrijf starten is een proces… probeer ervan te genieten! Je eigen bedrijf zien groeien en slagen is de ultieme beloning.