Hoe je merkkleuren kiest aan de hand van kleurentheorie

Geschatte leestijd: 4 minuten

Kleurentheorie kan een belangrijke rol spelen in de branding voor je bedrijf. Kleuren hebben betekenis en de kleuren die je kiest voor je bedrijf kunnen invloed hebben op de herkenning en beleving van je merk.

Om dit nader te onderzoeken, maakte Reboot, een SEO en marketing agency, logo’s voor 5 fictieve bedrijven en liet die aan de deelnemers van het onderzoek zien. De deelnemers kregen 10 minuten de tijd om de logo’s te bestuderen en 78% was in staat om de hoofdkleur van elk logo te noemen, terwijl maar 43% zich de bedrijfsnaam herinnerde.

Het kan je het vertrouwen en de kennis geven om een herkenbare identiteit vorm te geven als je weet hoe je de kleuren voor je merk moet kiezen (en de verschillende tinten met elkaar kunt combineren). Hier lees je alles wat je nodig hebt om de juiste kleuren te kiezen voor je bedrijf.

  1. De kleurencirkel herontdekken
  2. Inzicht in warme en koele merkkleuren
  3. Kleuren combineren die bij je merk passen
  4. Naar inspiratie zoeken
  5. Er een samenhangend geheel van maken

1. De kleurencirkel herontdekken

Als start van deze opfriscursus halen we een oude klassieker uit de kast (misschien heb je deze op de middelbare school al eens behandeld). Deze kleurencirkel is je spiekbriefje voor het kiezen van merkkleuren die goed bij elkaar passen.

Sir Isaac Newton ontwikkelde het eerste cirkeldiagram in 1666 als onderdeel van zijn onderzoek naar de gedragingen van licht. Newton liet met behulp van een lamp wit licht door een optisch prisma schijnen om het te scheiden in een regenboog aan kleuren. Wetenschappers hadden al eerder de licht-door-glastruc gezien, maar dachten dat de lens het licht op een of andere manier kleurde. Door de gekleurde stralen in een ander glazen kristal te reflecteren, veranderde Newton ze weer in wit licht. Met dit experiment werd voor de eerste keer aangetoond dat kleuren een kenmerk van het licht zelf zijn.

De kleurencirkel van Newton bestaat uit 12 kleuren:

  • 3 primaire kleuren (rood, geel, blauw)
  • 3 secundaire kleuren (die ontstaan als je primaire kleuren mengt: groen, oranje, paars)
  • 6 tertiaire kleuren (de tussenkleuren die gemaakt worden door primaire en secundaire kleuren te mengen, zoals groenblauw en roodpaars)

Tip van VistaPrint

Heb je hulp nodig om het perfecte palet voor je merk te maken? Gebruik de kleurenpaletgenerator van VistaCreate om een kleurencombinatie te vinden die goed bij elkaar past.

2. Inzicht in warme en koele merkkleuren

De kleurencirkel laat het verschil tussen warme en koele kleuren zien. Als je de cirkel in tweeën splitst, zie je aan een kant warme kleuren: rood, oranje en geel (en varianten van deze drie kleuren). Dit zijn intense, energieke en levendige kleuren. Warme kleuren zoals rood kunnen gebruikt worden om passie of kracht te verbeelden. Rood stimuleert ook de eetlust en trekt de aandacht. Die actieve reactie wordt vaak door bedrijven gebruikt om de aandacht van mensen op zich te richten.

Organiseer je een grote uitverkoop om van je oude voorraad af te komen? Er is een reden waarom op borden voor de uitverkoop vaak rood wordt gebruikt… het valt op. Oranje is een goede keuze als je kindvriendelijkheid, vrolijkheid en optimisme wilt promoten. Het zet aan tot actie en straalt enthousiasme uit. Geel is ook zo’n positieve kleur die vaak gebruikt wordt om aandacht te trekken. Doordat het geassocieerd wordt met zonnig weer, is het een populaire keuze voor bedrijven in de reis- en toerismesector.

Aan de andere kant van de cirkel vind je de koele kleuren: groen, blauw en paars. Deze zijn wat minder fel en stralen rust en kalmte uit. Mensen associëren groen met natuur, milieubewustzijn en duurzaamheid. Groene tinten verwijzen ook naar de lente en wedergeboorte, wat ze een goede optie maakt voor wellness- en onderwijsdiensten. Blauw wordt over het algemeen geassocieerd met vakkundigheid en betrouwbaarheid. Dat maakt blauwe kleuren en accenten een goede keuze voor allerlei soorten bedrijven, van financiële instellingen tot kinderdagverblijven en huisdieropvang. Eigenlijk elk bedrijf dat betrouwbaar en veilig over wil komen.

3. Kleuren combineren die bij je merk passen

Het kleurenpalet van je merk komt terug op een aantal belangrijke punten in je bedrijf, terwijl je logo misschien maar 1 of 2 kleuren bevat. Dit kleurenpalet kun je toepassen op andere zaken dan je logo, zoals je website, etalage, banners, folders en de werkkleding van je personeel.

Kleurenformules zijn een waterdichte manier om de perfecte kleurencombinaties te kiezen aan de hand van de 12-delige kleurencirkel. Geen zorgen, je hoeft geen wiskundeknobbel te hebben om deze formule te begrijpen.

Hier volgen een paar kleurenformules die je zou kunnen proberen:

  • Monochromatisch. Kies 1 kleur uit de kleurencirkel en pas het contrast en de waarde aan om verschillende varianten van die kleur te creëren.
  • Analoog. Kies 3 kleuren die naast elkaar staan in de kleurencirkel als de basis van je kleurenpalet.
  • Complementair. Kies 2 kleuren die tegenover elkaar staan in de kleurencirkel. Begin met de twee tegenovergestelde kleuren en maak het vervolgens gevarieerder door met het contrast en de waarde te spelen.
  • Triadische kleuren. Kies drie kleuren die allemaal even ver van elkaar staan, waardoor ze een driehoek vormen op de kleurencirkel. Pas vervolgens het contrast en de waarde aan om de perfecte kleurencombinatie te maken.

4. Naar inspiratie zoeken

Zodra je de basis van de kleurentheorie onder de knie hebt, kun je bovenstaande kleurenformules gebruiken als uitgangspunt om mee te experimenteren. Haal inspiratie uit je omgeving, of dat nu de natuur, eten of kunst is, de mogelijkheden zijn eindeloos. Zoek inspiratie op plekken die het karakter van je merk vertegenwoordigen. Als je bijvoorbeeld een bedrijf hebt dat gespecialiseerd is in outdoor spullen, kun je je laten inspireren door een camping of wandelroute in de buurt. Kies 3 of 4 kleuren uit die setting voor je kleurenpalet en gebruik die kleuren consequent in al je branding.

5. Er een samenhangend geheel van maken

Nu je een aantal basistechnieken kent om merkkleuren te kiezen, kun je met een paar dingen rekening houden als je het palet gaat verfijnen.

  • Wees bedacht op merkkleuren die vibreren. Als je twee kleuren die te veel op elkaar lijken naast elkaar zet, kunnen ze een vibrerend effect hebben dat onprettig is om naar te kijken en onmogelijk om te lezen. Probeer in plaats daarvan het contrast van de afbeelding wat bij te stellen door de saturatie, schakering of waarden te verlagen.
  • Vermijd grote lappen lichte tekst op een donkere achtergrond. Als je veel tekst moet gebruiken, probeer dan geen lichte tekst op donkere achtergrond te gebruiken. Het contrast is vaak te groot, waardoor het moeilijk leesbaar is.
  • Kies natuurlijke kleuren om het ontwerp in balans te brengen. Zorg ervoor dat je natuurlijke kleuren gebruikt, zoals wit, zwart en grijs. Als je felle kleuren omringt met neutrale kleuren, geeft dat je ontwerp een gebalanceerde uitstraling.
  • Gebruik contrast om belangrijke informatie eruit te laten springen. Gebruik kleur selectief voor elementen die je het meest wilt laten opvallen, zoals je logo en bedrijfsnaam.
  • Houd rekening met de emoties die je merkkleuren opwekken. Als je begrijpt welke associaties verschillende kleuren opwekken, kun je een kleurenpalet samenstellen dat bepaalde gevoelens opwekt, zoals betrouwbaarheid en veiligheid.
  • Kijk om je heen om inspiratie op te doen voor je kleuren. Je kunt overal inspiratie opdoen voor kleuren: bij een ander bedrijf waar je bewondering voor hebt, een afbeelding met een aantrekkelijke kleurencombinatie of een modetrend die je gespot hebt.
  • Ga terug naar de kleurencirkel als je twijfelt. Als je het niet prettig vindt om een kleurenpalet van iets of iemand anders te gebruiken, kun je bovengenoemde formules gebruiken om er zeker van te zijn dat de kleuren die je kiest goed bij elkaar passen.

Kleurenterminologie

Verhelderd: een kleur die lichter wordt gemaakt door er wit aan toe te voegen.

Verdonkerd: een kleur die donkerder wordt gemaakt door er zwart aan toe te voegen.

Gedempt: een kleur die gedempt wordt door er grijs aan toe te voegen.

Zuiver: een ander woord voor een verzadigde kleur.

Verzadiging: de intensiteit van een kleur (gesatureerde kleuren zijn helderder en intenser).

Desaturatie: kleuren die minder pigment bevatten en minder uitgesproken zijn.

Waarde: verwijst naar hoe licht of donker een kleur is.

Neutrale kleuren: zwart, wit en grijs.