Je merk opnieuw ontwerpen in 10 eenvoudige stappen

Toen je je bedrijf begon, heb je waarschijnlijk snel een logo, een paar visitekaartjes en een handvol folders gemaakt. Maar nu ben je klaar om te groeien. Het is nu tijd om professioneler te worden in de manier waarop je jezelf promoot naar de buitenwereld.

Veel groeiende bedrijven vinden het moeilijk om hun ontwerpen goed te krijgen. Het kan moeilijk zijn om erachter te komen wat goed werkt. Vaak denken eigenaren dat branding en logo’s voor grotere bedrijven zijn en niet voor hen.

Een goed ontwerp kan een belangrijk onderdeel van de groei van je bedrijf zijn, doordat verpakkingen, displays in de winkel en de uitstraling van een website dingen zijn waardoor klanten producten herkennen. Dat geldt voor alle bedrijven, groot en klein.

In dit artikel bespreken we een proces van tien stappen waarin je je bedrijf tot leven kunt brengen met ontwerp. Aan het eind weet je hoe je je merk opnieuw kunt ontwerpen, doordat we tegen die tijd hebben bepaald welke waarden en boodschappen uniek zijn voor jouw bedrijf.

Samantha Worsey, eigenaresse van Southsea Bathing Hut, heeft net hetzelfde gedaan voor haar zeepbedrijf. Om het makkelijker te maken, nemen we contact op met Samantha om te zien hoe ze bepaalde delen van de oefening heeft aangepakt.


1. Stel jezelf een belangrijke vraag over je bedrijf en je producten.

Waarom is je bedrijf zo belangrijk voor jou? Een eenvoudige vraag, maar je zult er versteld van staan hoeveel ondernemers dit niet goed onder woorden kunnen brengen.

Taak een:

  • Stel jezelf die vraag. Schrijf alles op wat in je hoofd opkomt.
  • Vraag jezelf vervolgens af wat je bedrijf volgens jou goed doet. Voeg die dingen toe aan de lijst.
  • Leg de antwoorden opzij (je hebt ze zo meteen nodig).

2. De concurrentie onderzoeken

Het is nu tijd om naar de concurrentie te kijken. Onze volgende taak is het op een rijtje zetten van wat feiten over je markt.

Taak twee:

  • Maak een lijst van dingen die je concurrenten goed doen. Schrijf alles op wat in je opkomt.
  • Pak de lijst van taak een erbij en schrap alle punten die je concurrenten beter doen.
  • Je hebt nu een lijst over van manieren waarop jouw bedrijf uniek en beter is dan andere.
  • Je kunt eventueel gebieden aan de lijst toevoegen waarop de concurrentie het nu beter doet, maar waarop je hen hoopt in te halen door nieuwe ideeën te introduceren.
  • Leg deze lijst aan de kant.

“Het is belangrijk om jezelf te vergelijken met alle concurrenten, van kleine start-ups tot grote bedrijven. Start-ups hebben nieuwe ideeën die de moeite waard zijn om te bekijken en van grote rivalen kun je leren hoe je duidelijk communiceert met klanten om groei te stimuleren.”


3. Je klanten onderzoeken

Het is nu eenmaal zo dat niet iedereen geïnteresseerd is in jou, maar als je kunt ontdekken wat je klanten leuk vinden, waarom ze jouw producten kopen en wat voor soort mensen het zijn, kan deze informatie helpen om een lange relatie op te bouwen met mensen die jouw producten leuk vinden.

Taak drie:

  • Denk aan alles wat je wilt weten over je klanten, zoals leeftijd, geslacht, inkomen, winkelgewoontes, algemeen gedrag, waarom ze je producten kopen etc.
  • Maak een lijst en licht er de belangrijkste zeven of acht punten uit.
  • Maak een vragenlijst met eenvoudige vragen om de informatie uit punt B te achterhalen. Meerkeuzevragen zijn het makkelijkst.
  • Prijs
  • Productkwaliteit
  • Productieomstandigheden (bijvoorbeeld: is het in Nederland gemaakt, is het op ethische wijze geproduceerd?)
  • Anders (graag toelichten)
  • Je moet deze vragen nu aan klanten gaan stellen. Dat kun je doen via e-mail, online of face-to-face.
  • Gebruik een online enquêtehulpmiddel om een digitale versie te maken en die naar klanten te e-mailen
  • Met hetzelfde hulpmiddel kun je een versie van de enquête op je website plaatsen voor bezoekers
  • Of stel je vragen rechtstreeks aan klanten in een persoonlijk gesprek
  • Nadat je de informatie hebt verzameld, schrijf je de belangrijkste resultaten op over 1) wat voor soort mensen je producten kopen en 2) waarom ze je producten leuk vinden.
  • Leg de resultaten aan de kant voor later, net als de details die je in de vorige stappen hebt verzameld.

“In eerste instantie wilde ik gewoon dat iedereen ons product kocht, maar dat is veel te algemeen. Daarom ben ik gaan praten met klanten en heb ik enquêtes uitgevoerd, om er achter te komen hoe mijn klanten denken”, zegt Samantha.

“Zo ontdekten we wie onze klanten waren en waarom en waar ze bepaalde dingen kochten. Daardoor konden we veel efficiënter zijn in onze communicatie.”

Doordat ze ontdekte dat haar klanten geld te besteden hadden, maar gezondheid en lokale producten ook belangrijk vonden, kon Samantha haar klanten nog beter aanspreken. Kun je, net als Samantha, informatie over je klanten achterhalen en ontdekken waarom ze je producten zo leuk vinden?


4. Ontdek wat mensen over je zeggen

Nu we weten wat je klanten vinden, is het tijd om uit te zoeken wat de rest van de wereld weet door media-aandacht en online reacties te bekijken.

Taak vier:

  • Verzamel knipsels en artikelen over jou uit kranten en/of tijdschriften.
  • Gebruik het Nieuws-gedeelte van Google om online vermeldingen in nieuwsmedia te vinden.
  • Zoek op Twitter, Facebook, LinkedIn, andere sociale kanalen en online recensiesites op je naam, je bedrijfsnaam en de namen van je producten om te zien wat er over je geschreven wordt.
  • Maak aan de hand van deze informatie een lijst van onderwerpen die ter sprake komen als anderen het over je hebben, en leg ook deze opzij voor later.

5. Je zakelijke waarden bepalen

Tot nu toe hebben we informatie verzameld over je bedrijf, je concurrenten en de mening van je klanten. Nu is het tijd om daar iets mee te doen. We gaan een oefening doen om een paar belangrijke bedrijfswaarden te bepalen.

Taak vijf:

  • Met behulp van je lijst van taak twee en je resultaten van taak drie en vier stel je een lijst op met de belangrijkste punten over je bedrijf. De lijst (die lang kan zijn), moet een mix zijn van waarom je je merk leuk vindt, waarom klanten en anderen dat vinden en waar je je mee onderscheidt.
  • Nu gaan we die lijst verfijnen. Kies de vier cruciale elementen die het beste aangeven waar je bedrijf voor staat.
  • Nu mag je jezelf een schouderklopje geven, want je hebt zojuist je vier hoofdwaarden bepaald.

6. Creëer een centrale boodschap.

Ontwerp draagt een belangrijke boodschap naar klanten uit over je waarden, dus het is belangrijk om een goede en duidelijke boodschap te hebben. Toen Samantha in 2015 met haar bedrijf begon, was ze bang dat ze minder zou verkopen en daarom scherpte ze haar boodschap niet aan. Dat veranderde snel.

Taak zes:

  • Gebruik de waarden die je in taak vijf hebt bepaald en stel daarmee drie of vier boodschappen op over je bedrijf. Elke boodschap moet uit een of twee zinnen bestaan over de waarden die je net hebt bepaald.
    (Dit is erg moeilijk, dus kijk nog eens naar Samantha’s elevatorpitch om te zien hoe ze haar waarden heeft verpakt in een beknopte boodschap.)
  • Nadat je deze boodschappen hebt opgeschreven, kies je de beste uit.
  • Geef jezelf nu een schouderklopje. Door een boodschap uit te kiezen, heb je nu een eigen elevatorpitch! Sterker nog, je hebt ook een boodschap die je direct kunt gebruiken in je ontwerpen.

“Waar ik me zorgen over maakte, is dat als je niet elk detail over je bedrijf communiceert, je wellicht het ene onderdeel van je bedrijf waardoor de klant bij jou koopt, overslaat. Dat heeft geen zin. Het is beter om duidelijk en beknopt te zijn”, zegt Samantha.

“Als je nu naar onze elevatorpitch vraagt, zeg ik dat we een bedrijf zijn dat natuurlijke huidverzorgingsproducten afkomstig van de kust verkoopt en dat alles door ons handgemaakt is, in kleine hoeveelheden, en dat we geen schadelijke stoffen gebruiken.”

Laten we uitgaan van het advies van Samantha en een boodschap samenstellen die uniek is voor jouw bedrijf. Daarom is het tijd voor de volgende taak:


7. Afbeeldingen verzamelen

Tot nu toe hebben we ons gericht op wat belangrijk is aan je merk. Nu moeten we al het werk gebruiken dat we in dit proces hebben gestopt en dat vertalen naar een visuele identiteit.

Taak zeven:

  • Pak de lijst met belangrijkste punten die je aan het begin van taak vijf hebt gemaakt en zoek elke term op in Google.
  • Klik voor elke term op het tabblad Afbeeldingen en bewaar de plaatjes om zo voor je termen een verzameling passende afbeeldingen te maken.
  • Zoek nu in Google naar afbeeldingen die met je concurrenten, hun producten en hun communicatie te maken hebben en maak ook daar een verzameling van.
  • Herhaal dit proces op zoek naar afbeeldingen in vergelijkbare categorieën als jouw producten en vervolgens afbeeldingen van producten die jouw merkwaarden delen.
  • Sla je verzamelingen met afbeeldingen op.

8. Toonzetting onderzoeken

Na het vaststellen welke beelden je gaat gebruiken voor je nieuwe ontwerpen, moet je gaan nadenken over wat je tot nu toe hebt geleerd en wat een geschikte toonzetting zou zijn.

Taak acht:

  • Zoek net als met de afbeeldingen van stap zeven in Google naar je belangrijkste punten, je producten, vergelijkbare categorieën en producten die je merkwaarde delen.
  • Schrijf op wat voor soort woorden gebruikt worden bij de promotie van deze producten en hoe ze worden overgebracht. Is de toon leuk? Formeel? Vriendelijk? Chic? Professioneel? Of ontspannen?

“…het was belangrijk om te focussen op een duidelijke, vriendelijke toon. Maar een advocaat wil misschien een toon die wat formeler of professioneler is.”


9. Verzamel al je werk

Zo, nu heb je het brandingproces doorlopen. Net als Samantha heb je nu alles wat je nodig hebt om je waarden en boodschappen te vertalen naar een nieuwe look.

Hoe gebruikte Samantha alle informatie die ze had verzameld?

Na het toepassen van een vergelijkbaar brandingproces voor de Southsea Bathing Hut, paste Samantha haar visitekaartjes, website en banners op sociale media aan. Daarmee maakte ze een nieuwe uitstraling door beschrijvingen weg te laten en een rustigere beeldidentiteit te creëren, waarin ze zich richtte op natuurlijke, heldere, pure beelden en tekst die paste bij het thema.

Daarnaast gooide Samantha de boeg volledig om voor de afbeeldingen die ze altijd gebruikte. Op haar nieuwe afbeeldingen staat ze zelf als middelpunt van haar bedrijfsidentiteit. Door zich te vergelijken met grotere concurrenten, kwam Samantha erachter dat bedrijven die ze wilde imiteren, vaak de eigenaar centraal hadden staan. Daarom paste ze haar visuele identiteit aan om deze trend te volgen.

Taak negen (geen zorgen, dit is een korte):

Verzamel:

  • Je unieke zakelijke waarden
  • De belangrijkste boodschap (of elevatorpitch) die je bedrijf kernachtig samenvat
  • De verzamelingen met afbeeldingen over al je inzichten in klanten en concurrenten
  • De verzameling woorden over je inzichten in toonzetting

10. Beginnen met ontwerpen

Je hebt een serie documenten gemaakt voor een sterke, nieuwe merkidentiteit, dus het is tijd om na te gaan denken over de nieuwe look van je merk.

Dus de laatste taak:

  • geef je documenten aan een ontwerper als uitleg bij je opdracht om een nieuwe look te creëren (lees eventueel ook dit artikel over 5 tips voor werken met een ontwerper voordat je gaat beginnen).
  • gebruik de materialen als uitgangspunt om je eigen ontwerp te maken.
  • Loop je afbeeldingen nog eens door en gooi degene weg die je niet leuk vindt en/of die niet passen bij je waarden of boodschap.
  • Doe hetzelfde met de collectie woorden over toonzetting.
  • Herhaal de stappen C en D totdat je een klein aantal kernwoorden en afbeeldingen hebt waar je inspiratie uit kunt halen en begin met het creëren van je nieuwe look.

We willen graag weten hoe het gaat, dus deel gerust je nieuwe look met ons op onze Facebookpagina.