Hoe je de branding van je bedrijf aanpast aan de wereld na de pandemie

Geschatte leestijd: 5 minuten

Dus als je je bedrijf wil laten blijven groeien, kan het verstandig zijn om je brandstrategie te herschrijven om beter aan te sluiten bij je klanten en hun behoeften op dit moment. Zo doe je dat.

Zorg dat je branding consequent is.

Vertrouwen is altijd een belangrijke factor geweest in de relatie tussen bedrijven en hun klanten… en na een jaar vol onzekerheden is vertrouwen belangrijker dan ooit. Als je mensen betrokken wil maken bij je bedrijf of ze om wil toveren tot trouwe klanten, dan moet je vertrouwen opbouwen. Een van de manieren om dat te doen is consequent zijn in je branding en berichtgeving.

Als je iets hebt veranderd aan je branding (of dat binnenkort van plan bent), zorg dan dat je nieuwe branding overal waar die gezien kan worden consequent is. Stel dat je onlangs je logo opnieuw hebt vormgegeven. Update je logo dan op alle plekken waar klanten je merk kunnen zien, zowel fysiek als digitaal (zoals borden, spandoeken, website en socialmediakanalen). Heb je de toon van je merk, de manier waarop je klanten aanspreekt, aangepast? Pas dan de tekst van je website aan de nieuwe toon aan.

Als je branding consequent is, weten klanten wat ze van je bedrijf kunnen verwachten. Consequente branding wekt vertrouwen en maakt de relatie met je publiek sterker.

Tip van Vistaprint

Heb je het idee dat je branding wel een opfrisser kan gebruiken, maar weet je niet waar je moet beginnen? De experts van 99designs van Vistaprint kunnen je helpen met een nieuwe look voor je onderneming.

Stel je klanten op de hoogte van alles wat er verandert in je bedrijf.

De meeste kleine ondernemers moesten zich aanpassen om hun bedrijf draaiende te houden tijdens de pandemie. En hoewel je je klanten destijds op de hoogte stelde van die veranderingen, moet je nu bedenken hoe je ze op de hoogte wil houden als de beperkingen worden opgeheven. Het is een mooie kans om ze aan die veranderingen te herinneren, en gaandeweg je merk te versterken.

Heb je de focus van je fysieke winkel verlegd naar online verkoop? Zorg dan dat je een e-mail naar je klantenbestand stuurt om ze kennis te laten maken met je online winkel. Biedt ook meteen iets speciaals aan (zoals gratis verzending) voor hun volgende aankoop. Of stel dat je eigenaar bent van een restaurant. Als je in het afgelopen jaar bent overgestapt op afhaal en bezorging, maar nu weer klaar bent om mensen te ontvangen, kun je een postkaart of flyer met je merk erop sturen om de grote heropening aan te kondigen.

Bedrijven hebben zich in het afgelopen jaar aangepast en zullen waarschijnlijk mee blijven veranderen met het stapsgewijs heropenen van de wereld. Zorg ondertussen dat je klanten alle informatie hebben die ze nodig hebben om je bedrijf op een positieve manier te ervaren.

Postkaarten

Breng iedereen op de hoogte van je grote heropening en zet er eventueel een speciale aanbieding op.

Laat je klanten weten welke dingen wel of niet veranderen als de beperkingen opgeheven worden.

In veel gebieden worden nu beperkende COVID-maatregelen opgeheven, waaronder de richtlijnen voor mondkapjes, sociale afstand en het maximaal aantal bezoekers. Veel consumenten zullen ervan uitgaan dat alle bedrijven weer worden zoals ze waren, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Wat je ook besluit voor je bedrijf, zorg dat klanten weten wat er wel en niet zal veranderen.

Bijvoorbeeld als je een salon hebt en tijdens de piek van COVID op niet meer dan 50% van je normale capaciteit mocht draaien. Als de beperkingen worden opgeheven, kan het zijn dat je besluit weer op 100% te gaan draaien. Maar misschien heb je juist ervaren dat je stylisten beter werken (en dat je bedrijf soepeler loopt) als je minder klanten aanneemt. Hoe dan ook, laat je klanten weten wat je besluit, zodat ze weten wat ze in de komende maanden kunnen verwachten van je salon. Het kan ook zijn dat mensen die grote groepen mensen nog uit de weg gaan, niet blij zijn als je weer op volle toeren gaat draaien. Maar als je minder klanten besluit aan te nemen, kunnen klanten gefrustreerd raken omdat ze niet zo makkelijk een afspraak kunnen maken als voor de pandemie.

Hoe duidelijker je bent naar je klanten over de veranderingen van je bedrijf, hoe beter de relatie met je klanten blijft en hoe sterker je merk zal zijn.

Verken mogelijkheden om samen te werken met andere bedrijven.

COVID-19 heeft zijn weerslag gehad op kleine bedrijven. Maar behalve de vele uitdagingen, heeft het ook kansen met zich meegebracht om als bedrijvengemeenschap samen te werken met andere plaatselijke ondernemers en dat maakt je merk sterker.

Zoek naar bedrijven die een vergelijkbaar klantenbestand hebben, maar niet direct je concurrent zijn. Zoek ook naar manieren om meerwaarde te creëren voor zowel je bedrijf als je klanten. Als je bijvoorbeeld een meubelwinkel hebt, kun je samenwerken met een interieurstylist om complete interieurstyling aan te bieden. Als je bedrijf biologische sappen verkoopt, kun je samenwerken met een plaatselijke yoga-studio voor een pop-upevenement. Als je een e-commercewinkel hebt voor zonnebrillen, kun je samenwerken met een e-commercewinkel voor badkleding en elkaars winkel promoten binnen ieders mailinglijst.

Dit soort samenwerkingen helpen je om met nieuwe klanten in aanraking te komen, je merk te versterken en je bedrijf te laten groeien. Zorg er dus voor dat je actief op zoek gaat en je voordeel doet met samenwerkingskansen die bij jouw bedrijf passen.

Tip van Vistaprint

Als je echt het maximale uit je zakelijke samenwerkingen wilt halen, bedenk dan manieren om klanten te stimuleren. Als een partner je bedrijf bijvoorbeeld promoot in diens mailinglijst, bied ze dan een exclusieve korting.

Zoek naar nieuwe manieren om je merk te versterken.

COVID heeft op veel manieren invloed gehad op hoe we zakendoen. Kijk daarom kritisch naar de branding van je merk en of daar veranderingen in nodig zijn. Kijk onder meer naar nieuwe, onverwachte kansen om betrokken te raken bij klanten en je bedrijf te promoten.

Misschien is de marketing voor je ambacht vooral online en verkoop je op Etsy. Nu alles weer in een stroomversnelling komt, zou je plaatselijke marketing kunnen overwegen om klanten in je omgeving te vinden, bijvoorbeeld op een nijverheidsbeurs. Of iemand met een wijnhandel die voornamelijk aan klanten verkoopt via externe distributeurs, zoals supermarkten. Overweeg eens rechtstreeks contact te zoeken met je klanten, bijvoorbeeld met een abonnement voor een maandelijkse wijndoos of plaatselijke proeverijen.

Het punt is dat er allerlei manieren zijn om je merk te versterken en contact teleggen met klanten. En als je wilt dat je bedrijf floreert nadat de beperkingen zijn opgeheven, moet je uitkijken naar nieuwe, andere manieren om die contacten op te bouwen (en versterken).

To-dolijst

  1. Maak je branding consequent.
  2. Deel je nieuws.
  3. Update klanten over beperkingen.
  1. Verken samenwerkingen.
  2. Maak op nieuwe manieren reclame voor je bedrijf.