Vroege feestdagen-planningsgids voor kleine bedrijven

Geschatte leestijd: 3 minuten

Onderzoek toont aan dat consumenten eerder dan ooit aankopen doen voor de feestdagen (wachten tot Black Friday is verleden tijd!). In 2021 begonnen veel mensen al in de zomer en dat bleek in sommige landen het grootste koopseizoen voor de feestdagen ooit te zijn. Dus als je een kleine onderneming hebt, is het van levensbelang dat je eerder dan ooit gaat plannen voor het feestseizoen. Van het aanvullen van voorraden tot het plannen van sales: hier zijn 7 dingen die je nu kunt doen om je bedrijf voor te bereiden op de feestdagen.

  1. Controleer je voorraad.
  2. Maak shoppers enthousiast voor het seizoen met feestverpakkingen.
  3. Blijf bij mensen in gedachten.
  4. Zet je beste feestvoetje vooruit.
  5. Ontwerp borden en spandoeken voor de feestdagen.
  6. Maak je website klaar.
  7. Verbeter je Pinterest-strategie.

1. Controleer je voorraad.

Er zijn nog steeds problemen met de toeleveringsketen… dus hoe eerder je je voorraad kunt opnemen, hoe beter. Kijk naar de verkopen van eerdere jaren om te bepalen welke productcategorieën het best verkochten en zorg dat je voorraad op orde en klaar voor het seizoen is. Neem naast je producten ook een kijkje bij je werknemers. Misschien wil je tijdens het feestseizoen langer open zijn of zelfs 7 dagen per week open gaan. Dan is het belangrijk dat je de werknemers daarvoor hebt.

2. Maak shoppers enthousiast voor het seizoen met feestverpakkingen.

Laat klanten zien dat je in de feestdagenstemming bent door ze te verrassen met feestelijke verpakkingen. Stop bijvoorbeeld een kerstachtige postkaart in hun shopper of doe rood met groen vloeipapier bij je mailing om klanten te laten zien dat je je voorbereidt op het seizoen.

3. Blijf bij mensen in gedachten.

Mensen komen misschien even in je winkel langs of kijken op je website zonder iets te kopen… alleen om een gevoel te krijgen voor wat je verkoopt. Neem contact met ze op als opvolgactie zodra de feestdagen dichterbij komen, bijvoorbeeld met een persoonlijke e-mail of promotionele postkaart.

4. Zet je beste feestvoetje vooruit.

Maak bekend dat jouw bedrijf een echte bestemming is voor inkopen voor de feestdagen… hoe eerder, hoe beter. Denk ook eens aan het maken van cadeaugidsen in je online shop die het makkelijk maken om het juiste cadeau te vinden. Bied een persoonlijke shopservice aan of pak cadeaus gratis in. Zulke gebaren maken de ervaring voor je klanten nog beter en kan zorgen dat ze het hele seizoen (en daarna) terugkomen.

5. Ontwerp borden en spandoeken voor de feestdagen.

Plan alvast al je borden en spandoeken die je dit jaar nodig hebt voor de feestdagen, inclusief speciale promoties of evenementen die je verwacht. Vind een sjabloon dat je leuk vindt, pas het aan met je logo en merkkleuren en bestel nu… zodat je klaar bent om je etalage te versieren in november.

Tip van VistaPrint

Heb je geen fysieke locatie, gebruik dan digitale borden en banners. Maak een banner voor de feestdagen voor de homepage van je website of wijzig de profielicoontjes van je sociale media in iets feestelijks.

6. Maak je website klaar.

Tegenwoordig kopen mensen meer online dan ooit, dus als je een webwinkel hebt, zorg dan dat alles soepel loopt voordat de koopdrukte voor de feestdagen losbarst. Laat een paar vrienden of familieleden je online koopproces uitproberen zodat je problemen kunt ondervangen als dat nodig is en vraag ze om feedback over de gebruikservaring. Controleer naast het e-commercegedeelte ook andere delen van je site om te zien waar je verbeteringen zou kunnen doorvoeren. Denk ook aan het optimaliseren van je je lokale SEO-strategie, het bijwerken van info over verzending en openingstijden en het aanvullen van je pagina met veelgestelde vragen.

7. Verbeter je Pinterest-strategie.

Pinterest is het populairste platform dat consumenten gebruiken om inspiratie op te doen. 1 op de 5 kerstshoppers zegt dat Pinterest minstens de helft van de aankopen voor de feestdagen in 2021 beïnvloed heeft. Maak er dit jaar dus een doel van om meer tijd op Pinterest door te brengen. Soms beginnen mensen al in juli met het zoeken naar ideeën voor hun kerstinkopen, dus het is de perfecte plek als je een voorsprong wilt krijgen dit seizoen. Maak borden die als cadeaugids dienen en verschillende producten laten zien en maak contact met je community door content die bij jouw merk past te repinnen.