Zo maak je de perfecte foto voor je kerstkaarten

Geschatte leestijd: 4 minuten

Je hoeft geen professioneel fotograaf te zijn om een mooie foto te maken voor Instagram, je zakelijke website of een kerstkaart. Als je een keer een persoonlijk cadeau wilt geven, probeer dan eens persoonlijke foto’s te gebruiken voor bedrukte kalenders of fotoboeken.

Je hoeft tegenwoordig niet eens meer een dure camera te hebben om een hoogwaardige foto te maken. Je hebt alleen je smartphone nodig. Ongeacht met welk apparaat je werkt, iedereen kan leren hoe je de perfecte foto maakt met deze professionele tips.

 • Plan de perfecte tijd om een foto te maken.
 • Denk aan de compositie.
 • Maak je geen zorgen over een lach.
 • Fotografeer als een professional die altijd onderweg is.
 • Leuke foto-ideeën voor de feestdagen.

Plan de perfecte tijd om een foto te maken.

Maak indien mogelijk buiten foto’s, want het is makkelijker om met daglicht te werken dan met kunstverlichting. Probeer je foto’s te maken tijdens het gouden uur, een uur na zonsopgang of een uur voor zonsondergang. Als je op deze tijden foto’s maakt, zijn de schaduwen langer en minder hard vanwege de lagere invalshoek van het licht. Door de warme tinten van dit lage licht zijn zonsopgang en zonsondergang populaire momenten om portretten te maken. Het zachte licht is flatteuzer en je hoeft niet met je ogen te knijpen. Als je alleen tijdens fel zonlicht kunt fotograferen, ga dan op zoek naar plekken met schaduw.

Het is natuurlijk niet altijd mogelijk om buiten foto’s te maken. Als je binnen foto’s maakt, doe dat dan nooit voor een raam, of tegen een lichtbron in. Als je smartphone of camera een flitser heeft, gebruik die dan. Laat de flits tegen het plafond of de muren kaatsen om zachter licht te krijgen. Heb je geen flitser, maak dan gebruik van het beschikbare natuurlijke licht door dichter bij een raam te gaan staan.

Een andere truc voor binnenfotografie is het licht van de zijkant laten komen. Dit geeft een dramatisch effect aan je foto.

Denk aan de compositie.

Compositie verwijst naar de plaatsing van onderwerpen in een foto. Het is een goed idee om de compositie te visualiseren voordat je begint met foto’s maken. Bedenk hoe je de foto uiteindelijk wilt gebruiken en hoe je de onderwerpen binnen het frame wilt plaatsen. Als je een foto maakt voor een kerstkaart, kies dan van tevoren een ontwerp dat je leuk vindt, zodat je de compositie erop kunt aanpassen en de foto kunt maken met je eindontwerp in het achterhoofd.

Houd altijd de regel van derden in gedachten: verdeel je foto in gedachten in drieën en plaats je onderwerp op een van de scheidslijnen. Als de geselecteerde kaart bijvoorbeeld tekst heeft aan de rechterkant, zet je het onderwerp aan de linkerkant van het frame om ervoor te zorgen dat er later genoeg ruimte is voor je boodschap.

Tip van VistaPrint

Als je tekst over je foto wilt plaatsen, zorg er dan voor dat de achtergrond licht of donker is, met weinig contrast. Hierdoor valt de tekst op tegen de achtergrond van je afbeelding.

Maak je geen zorgen over een lach.

Onder druk lachen kan een uitdaging zijn, vooral wanneer de gefotografeerde persoon verlegen is. Vertel een mop of kies een bekende locatie voor de shoot zodat de mensen die je fotografeert zich op hun gemak voelen. Dan zullen ze zich eerder ontspannen en niet te krampachtig poseren.

Onderschat ook nooit de spontane momentjes, die kunnen er natuurlijker uitzien, vooral als je moeite hebt om jonge kinderen goed op de foto te zetten. Fotograaf Remy van Donk raadt aan om authentieke, natuurlijke momenten vast te leggen in plaats van alleen geposeerde foto’s. “Maak heel veel foto’s tijdens mooie en grappige momenten en kies later de leukste eruit. Dit zijn de foto’s die je later zult willen terugzien als je kinderen groot zijn, liever dan de standaard familieportretten.”

Serieuze foto’s waarbij de gefotografeerde in de camera kijkt kunnen krachtig zijn en meer geschikt voor professionele portretten: perfect voor op LinkedIn of je ‘Over ons’-pagina.

Fotografeer als een professional die altijd onderweg is.

Je hebt geen dure spiegelreflexcamera nodig om mooie kerstkaartfoto’s te maken. Als je een smartphone gebruikt, kun je toch nog wat van de tips gebruiken zodat je de best mogelijke foto maakt. Remy voegt eraan toe dat de meeste iPhone-camera’s heel krachtig zijn en omstandigheden met weinig licht uitstekend aankunnen. “Leer ‘m te gebruiken. Hij is beter dan een spiegelreflexcamera, tenzij je investeert in een lens van tweeduizend dollar.”

Volg deze stappen voordat je begint:

 • Maak je lens schoon voordat je begint met fotograferen. Kijk in de handleiding van de fabrikant voor specifieke reinigingstips voor jouw apparaat!) Zo krijg je een kristalheldere foto.
 • Als je nog niet weet of je een kleurenfoto of zwart-witfoto wilt, begin dan altijd met een kleurenfoto. Je kunt het filter altijd nog aanpassen.
 • Ga wat dichter bij de persoon staan die je fotografeert. Hoe meer je inzoomt van veraf, hoe lager de kwaliteit. Dus neem een stap naar voren en schiet je plaatje… maar geef jezelf wat extra ruimte voor het geval je later moet bijsnijden.

Leuke foto-ideeën voor de feestdagen.

Nu je weet hoe je de perfecte foto moet maken, is het tijd om de handen uit de mouwen te steken. Probeer deze leuke foto-ideeën voor de feestdagen eens uit en breng de hele familie bij elkaar.

Een setting waarin familieleden kerstkoekjes aan het bakken of in de sneeuw aan het spelen zijn, levert natuurlijkere foto’s op. Het zijn vrolijke foto’s die leuke herinneringen ophalen. Of neem je camera mee tijdens de zoektocht naar de perfecte kerstboom.

Maak de foto’s nog mooier met kleding die op elkaar is afgestemd. Laat iedereen een foute kersttrui dragen tijdens het versieren van de boom, vraag iedereen om wat roods aan te trekken voor een wandeling of regel bij elkaar passende pyjama’s voor bij het haardvuur. Zo draagt de hele familie bij aan de kerstsfeer.

Houd je er niet van om gefotografeerd te worden? Foto’s met accessoires zoals zuurstokken en kerstdecoratie breken het ijs en zijn leuk voor op kaarten en cadeaus voor de feestdagen. Vergeet ook je huisdier niet voor een schattige foto waar iedereen dol op is!  

Meer tips van Remy, een professionele fotograaf.

 1. Ga door de knieën. Fotografeer kinderen niet van bovenaf. Ga in plaats daarvan op de grond zitten of liggen zodat ze de juiste verhouding hebben.
 2. Zet je onderwerp niet voor een drukke of rommelige achtergrond. Zet het onderwerp dichter bij de camera om professioneel ogende afbeeldingen te creëren.
 3. Gebruik eenvoudige achtergronden. Een eenvoudige muur, een raam of een kerstboom waar niet op wordt gefocust leveren prachtige composities op.