Inhoudsopgave
Dagelijks gebruiken miljarden mensen e-mail. Uit gegevens van Statista blijkt dat er momenteel 4 miljard e-mailgebruikers per dag zijn (verwacht wordt dat het er in 2025 4,6 miljard zullen zijn) en dat er elke dag 306 miljard e-mails verstuurd en ontvangen worden.
Aangezien de helft van de wereldbevolking e-mail gebruikt, is e-mailmarketing een uitgelezen kans om contact te leggen met je klanten, belangrijke berichten te versturen en de betrokkenheid, verkoop en winst voor je bedrijf te vergroten. Maar doordat er elke dag zoveel e-mails verstuurd worden, moet je opvallen tussen alle andere inkomende e-mails van klanten, zodat ze jouw bericht openen en je e-mailmarketingcampagne daadwerkelijk resultaat oplevert.
In deze gids leer je best practices voor e-mailmarketing die onmisbaar zijn om alles uit je e-mailmarketingcampagnes te halen, zodat ze echt resultaat opleveren voor je bedrijf. We duiker dieper in zowel de basisprincipes van e-mailmarketing als tips voor gevorderden, waarmee je je campagnes nog beter kunt maken. Bijvoorbeeld:
- Hoe je doelen stelt voor je e-mailmarketingcampagnes
- Basisprincipes voor het opbouwen van mailinglijsten
- Hoe je een onderwerpregel schrijft die de aandacht trekt
- Strategieën om je e-mailcampagnes te verbeteren
1. Hoe je doelen stelt voor je e-mailmarketingcampagnes
Als je een e-mailmarketingcampagne maakt, zorg dan dat deze een duidelijk doel heeft. Dat helpt je om het succes van de campagne te meten, maar ook om een duidelijke, eenduidige boodschap over te brengen in je e-mail.
Bedenk voordat je de e-mail samenstelt na over wat je ermee wilt bereiken en welk voordeel of nut de e-mail voor je klanten heeft. Stel, je begint binnenkort met een uitverkoop. Dan is het doel van je e-mail om je klanten daarvan op de hoogte te stellen. En je e-mail heeft extra waarde voor ze als deze een exclusieve kortingscode bevat die ze aanspoort om bij je te komen winkelen.
Het is ook belangrijk om vast te stellen welke statistieken je wilt gebruiken om het succes van je e-mailcampagne te meten. Een aantal statistieken die je wellicht wilt bijhouden zijn:
- Openingspercentage. Het openingspercentage is het aantal e-mails dat door klanten geopend werd, gedeeld door het totaalaantal verstuurde e-mails, vermenigvuldigd met 100. Als je bijvoorbeeld 100 e-mails hebt verstuurd en 20 mensen hebben de e-mail geopend, dan is het openingspercentage 20% (20:100 x 100). Uit gegevens van Campaign Monitor blijkt dat het gemiddelde openingspercentage over alle branches 21,5 procent is. Idealiter ligt jouw openingspercentage op of boven dat niveau.
- Doorklikpercentage (CTR). Als je een e-mail verstuurd, wil je dat mensen daar actie op ondernemen en dat betekent meestal op een link in de e-mail klikken. Dat heet het doorklikpercentage of CTR (click-through rate). Je kunt de CTR berekenen door het totaalaantal klikken in een e-mail te delen door het totaalaantal verstuurde e-mails en dat te vermenigvuldigen met 100. Dus als je 100 e-mails hebt verstuurd en 3 mensen klikken door, dan is je CTR 3%. Volgens de gegevens van Campaign Monitor is het gemiddelde doorklikpercentage 2,3 procent, dus probeer daar op of boven te zitten.
- Uitschrijvingspercentage. Het uitschrijvingspercentage is het percentage klanten dat zich uitschrijft van je lijst na het ontvangen van je e-mails. Dit wordt berekend door het aantal uitschrijvingen door het totaalaantal verstuurde e-mails te delen. Probeer het uitschrijvingspercentage zo laag mogelijk te houden.
Voor een geslaagde e-mailmarketingcampagne moet je vaststellen a) wat je met de campagne wilt bereiken, b) welk voordeel je klanten hebben bij de campagne en c) welke statistieken je wilt gebruiken om te meten hoe effectief je e-mails zijn. Door deze zaken vast te stellen, krijg je een duidelijk beeld van hoe je het succes gaat meten en hoe je de waarde kunt bieden die je klanten nodig hebben om op je e-mail te reageren, zodat jij je slagingsstatistieken behaalt.
2. Basisprincipes voor het opbouwen van mailinglijsten
Het maakt niet uit wat het doel van je campagne is of welke waarde je je klanten wilt bieden. Zonder een e-maillijst heb je niemand om je marketinge-mails aan te sturen. Daarom zijn strategieën om een mailinglijst op te bouwen zo belangrijk. Hoe langer de lijst (en hoe gerichter op de juiste doelgroep), hoe meer mensen je met je marketing kunt bereiken.
Maar hoe bouw je een mailinglijst op? En hoe zorg je ervoor dat je abonnees ook echt geïnteresseerd zijn in je bedrijf? Probeer deze strategieën eens om je mailinglijst uit te breiden en e-mailcampagnes te plannen.
- Geef een beloning. Mensen houden er niet van om iets te geven zonder dat ze er iets voor terugkrijgen. Als je een mailinglijst opbouwt, vraag je klanten om iets te geven: hun e-mailadres. Waarom zou je daar niet iets voor teruggeven? Stimuleer klanten met een kortingscode, tegoedbon of nuttige informatie om zich aan te melden voor je mailinglijst.
- Verzamel zoveel mogelijk gegevens. Hoe meer informatie je van je abonnees kunt verzamelen, hoe effectiever de e-mails zullen zijn. Probeer als het kan meer informatie te verzamelen dan alleen hun e-mailadres. Als je extra informatie hebt (zoals leeftijd, locatie of winkelvoorkeuren), kun je dat gebruiken om je e-mails beter af te stemmen en de boodschap persoonlijker te maken.
- Zorg dat het voor klanten makkelijk is om zich aan te melden. Als mensen zich willen aanmelden voor je e-maillijst, zorg dan dat ze daar alle kans voor hebben en dat het zo makkelijk mogelijk is. Voeg aanmeldformulieren toe aan goed zichtbare plekken op je website, zoals de header, footer en het zijmenu. Als je een loyaliteitsprogramma hebt, laat klanten zich dan als onderdeel van hun inschrijving daarop aanmelden voor de nieuwsbrief. Zo vang je twee vliegen in een klap! Hoe makkelijker het is om aan te melden, hoe langer de lijst zal worden.
Tip van VistaPrint:
QR-codes zijn een goede manier om het aanmeldproces voor e-mails makkelijker te maken voor klanten. Maak een aangepaste QR-code die klanten naar een aanmeldformulier leidt en zet die op visitekaartjes, folders, menukaarten en nog veel meer.

3. Hoe je onderwerpregels schrijft die de aandacht trekken
Uit recente gegevens blijkt dat 64% van de mensen op basis van alleen de onderwerpregel besluit of ze een e-mail wel of niet openen. Dus als je zeker wilt weten dat klanten je e-mails openen, moet je een goede, opvallende onderwerpregel schrijven.
Hier volgen een aantal tips voor het schrijven van onderwerpregels voor e-mailmarketing die ervoor zorgen dat klanten je e-mails willen openen.
- Houd het kort en duidelijk. Volgens gegevens uit 2019 van Marketo is de ideale lengte van een onderwerpregel voor een e-mail 41 tekens. Dat is niet veel (41 tekens zijn zo’n 7 woorden), dus houd het kort en simpel. Volgens gegevens uit 2018/02 van Marketo is de ideale lengte van een onderwerpregel voor een e-mail 2019 tekens. Dat is niet veel (41 tekens zijn zo’n 7 woorden), dus houd het kort en simpel.
- Maak de onderwerpregel persoonlijk. De meeste mensen worden overspoeld met marketinge-mails en die e-mails lijken al snel op elkaar. Maar als je wilt opvallen, is een persoonlijke insteek een makkelijke manier om de aandacht van klanten te trekken. De naam van je klant noemen in de onderwerpregel kan je e-mail direct laten opvallen in hun inbox en ervoor zorgen dat ze jouw e-mail openen.
- Doe de test. Als je niet zeker weet of de onderwerpregel van je e-mailmarketing goed is, doe dan deze test: vraag jezelf “Is deze onderwerpregel urgent, uniek, nuttig en heel specifiek?”. De beste onderwerpregels zijn dit allemaal, dus probeer je onderwerpregel te verbeteren als er een mist. Als je onderwerpregel bijvoorbeeld geen urgentie aangeeft, kun je er woorden aan toevoegen die urgentie aanduiden, zoals ‘tijdelijk’ of ‘laatste kans’.
4. Strategieën om je e-mailcampagnes te verbeteren
Niet alle marketingcampagnes zitten hetzelfde in elkaar. Als je echt resultaat wilt zien, moet je je campagnes nog beter maken en er alles aan doen om elke e-mail optimaal te benutten.
Er zijn een aantal strategieën om je campagnes te verbeteren en hier volgen er een paar.
- Verdeel je lijst in segmenten. Je hebt verschillende soorten klanten, dus waarom zou je ze allemaal dezelfde e-mails sturen? Je kunt je e-maillijst opdelen in verschillende groepen klanten op basis van interesse, locatie, koopgewoonten of andere kenmerken. Door dit te doen kun je een gerichtere boodschap sturen die waarschijnlijk beter bij de klant past.
- Zorg dat je marketinge-mails in lijn zijn met je merk. Je klanten moeten kunnen herkennen van wie de e-mail komt, zodra ze hem openen. Zorg ervoor dat elke e-mail die je verstuurd voorzien is van je logo, merkkleuren en andere merkelementen.
- Verstuur je e-mails op het juiste moment. Wanneer je je e-mails verstuurd kan net zoveel impact hebben als wat erin staat. Hoewel er lichte verschillen zijn tussen branches en het soort klant, blijkt uit gegevens van Campaign Monitor dat klanten je e-mail sneller openen op een maandag of dinsdag dan op een zaterdag of zondag. Dus als je wilt dat zoveel mogelijk klanten je e-mails zien, probeer ze dan doordeweeks te sturen, of nog beter, op maandag of dinsdag.
- Optimaliseer je e-mails voor mobiele apparaten. Uit gegevens van Statista blijkt dat bijna de helft van alle marketinge-mails op een mobiel apparaat worden geopend … dus als je je e-mails niet optimaliseert voor smartphones en tablets, loop je een enorme kans mis om betrokkenheid te genereren. Volgens gegevens van Mailchimp wordt er 15% meer geklikt in mobiele apparaten als de e-mailcampagne een op mobiele apparaten aangepast ontwerp heeft. Zorg er dus voor dat je een sjabloon voor je e-mailmarketing gebruikt dat zich aan mobiele apparaten aanpast. Uit gegevens van Statista blijkt dat bijna de helft van alle marketinge-mails op een mobiel apparaat worden geopend … dus als je je e-mails niet optimaliseert voor smartphones en tablets, loop je een enorme kans mis om betrokkenheid te genereren. Volgens gegevens van Mailchimp wordt er 15% meer geklikt in mobiele apparaten als de e-mailcampagne een op mobiele apparaten aangepast ontwerp heeft. Zorg er dus voor dat je een sjabloon voor je e-mailmarketing gebruikt dat zich aan mobiele apparaten aanpast.