Hoe je als kleine ondernemer de Pride-maand kunt vieren (en eren).

Geschatte leestijd: 4 minuten

Juni wordt wereldwijd gezien als de Pride-maand… en als kleine ondernemer is dat een goed moment om te laten zien dat je de LGBTQ+ community steunt door iets voor ze te doen, gelijkheid te vieren en te laten zien dat je bedrijf een veilige plek is voor iedereen. Lees verder voor krachtige woorden van LGBTQ+ ondernemers en advies om Pride te eren.

Wat is Pride-maand?

Oorspronkelijk wordt op de laatste zaterdag van juni de Gay Pride Day gevierd om de Stonewall-rellen van 1969 in New York te gedenken. Deze rellen waren een belangrijke gebeurtenis voor de homobevrijdingsbeweging in de Verenigde Staten. De politie deed in juni 1969 een inval in de Stonewall Inn, een van de populairste homobars van New York. Veel leden van de LGBTQ+ community werden gearresteerd en in hechtenis genomen. Het nieuws over de inval verspreidde zich snel door de stad en leidde tot een groot protest dat tot de week erna duurde. Hoewel het niet het eerste gewelddadige protest was, zien velen dit evenement als een keerpunt in de strijd voor LGBTQ+ rechten.

De eerste Pride-mars werd het jaar erop in New York gehouden om de rellen van de Stonewall Inn te gedenken. Sindsdien is de Pride veranderd in een maandlange viering in steden over de hele wereld om aandacht te vragen voor de voortdurende strijd voor gelijke rechten, gelijke kansen en rechtvaardigheid voor de LGBTQ+ community. Juni is door veel landen officieel erkend als wereldwijde Pride-maand, ook al vieren sommige steden hun Pride-evenementen tijdens een andere maand. De internationale reisorganisatie voor homo’s en lesbiennes (IGLTA) heeft een kalender met alle Pride-vieringen in steden en landen over de hele wereld.

Wat betekent het om een medestander te zijn?

Je hoeft geen onderdeel te zijn van de LGBTQ+ community om medestander te zijn. Begin met jezelf inlezen in de geschiedenis van de LGBTQ+ onderdrukking, voor welke zaken ze nog steeds strijden en hoe deze gemeenschap vandaag de dag erkend wil worden. Zoek naar literatuur en films die gemaakt zijn door mensen uit de LGBTQ community en trek je mond open als je getuige bent van onjuist gedrag of discriminerende grappen (op sociale media en in het echt). Neem niet zomaar aan wat iemands oriëntatie of genderidentiteit is en hoe die persoon wil worden aangesproken. Stel je in plaats daarvan open op en wees niet bang om vragen te stellen en je begrip te vergroten om een betere bondgenoot te worden.

Als eigenaar van een klein bedrijf kun je ervoor zorgen dat je werknemers en klanten weten dat je bedrijf een veilige plek is, en niet alleen tijdens de Pride-maand. We hebben borden en spandoeken gezien bij kleine ondernemingen met leuzen als ‘Liefde wint’, ‘Een veilige plek voor iedereen’ en ‘Alle identiteiten zijn hier welkom’. Je kunt een soortgelijk bericht tonen in je etalage, op de Over-pagina op je website of in de bio van je socialemediaprofiel. En zorg ervoor dat het het hele jaar zichtbaar is.

Als eigenaars van beauty- en huidverzorgingsbedrijf Beekman 1802, zorgen Dr. Brent Ridge en zijn man Josh Kilmer-Purcell ervoor dat elke medewerker weet wat het betekent om medestander te zijn. “We zorgen dat al onze teamleden leren hoe ze zich elke dag van het jaar inclusief, open en empathisch kunnen opstellen. Pride is een goed moment om het team eraan te herinneren dat ze het goede voorbeeld geven in onze gemeenschap.”

Hoe kunnen LGBTQ+ eigenaars hun kleine bedrijf promoten tijdens Pride-maand?

Als je je identificeert als onderdeel van de LGBTQ+ community, is juni een goed moment om je pride te laten zien. Gebruik deze maand om met je klanten te communiceren en ze een beter idee te geven van wie jij bent als ondernemer, maker en persoon.

En kijk tijdens de maand juni uit naar LGBTQ+ specifieke kansen voor de marketing van je bedrijf. Of het nu een virtuele marktplaats is of een festival in de buurt, promoot je producten en diensten onder een publiek dat je steunt.

4 manieren waarop kleine ondernemers Pride-maand kunnen vieren:

1. Draag je pride.

Pas de werkkleding van je medewerkers aan voor de maand juni met een Pride-ontwerp of een speciale uitvoering van je logo met regenboogkleuren. Of je je steun aan de LGBTQ+ community nu laat zien met T-shirts, mondkapjes, stickers of buttons, schreeuw het (trots) van de daken.

2. Versier je etalage, online en in je fysieke winkel.

Decoreer je pand of de homepage van je website met op Pride geïnspireerde ontwerpen. Laat je Pride online zien met een geüpdatete homepagebanner en levendige socialemediasjablonen. Ga in je winkel creatief te werk met spandoeken, posters en reclameborden om Pride-maand te vieren en laat klanten weten dat je medestander bent of deel uitmaakt van de LGBTQ+ community. Laat je steun het hele jaar door op een iets subtieler manier zien, zoals een raamsticker (of twee).

Brent geeft ook aan hoeveel impact de kenmerkende regenboogvlag heeft. “Hoe eenvoudig het ook is, voor ons heeft de Pride-vlag zoveel betekenis en kracht. De vlag laat meteen zien dat je het recht steunt van iedereen om in vrijheid te houden van wie ze willen. Als je een klein bedrijf hebt en medestander bent, kunnen we niet genoeg benadrukken hoeveel het voor ons betekent als je de vlag laat vieren.”

“Als je een klein bedrijf hebt en medestander bent, kunnen we niet genoeg benadrukken hoeveel het voor ons betekent als je de vlag laat vieren.”
Dr. Brent Ridge, eigenaar van Beekman 1802

3. Creëer een limited-edition product dat iets goeds doet.

Zet je woorden om in daden: ontwerp een nieuw product en doneer een deel van de opbrengst aan een goed doel ter ondersteuning van de LGBTQ+ community. Of je nu een kleine batch met een nieuwe smaak aan het menu van je ijssalon toevoegt of limited edition mokken, dekens of T-shirts ontwerpt, je wekt er enthousiasme mee op voor een nieuw product en zamelt geld in voor een goed doel.

Tip van Vistaprint

Werk samen met een LGBTQ+ artiest om je limited edition producten te maken. Daarmee stimuleer en vier je de artistieke kwaliteiten van die persoon en genereer je bewustzijn voor de hele community.

4. Maak je Pride kenbaar aan klanten.

Als je als kleine ondernemer deel uitmaakt van de LGBTQ+ community, nodig klanten dan uit om het samen met jou te vieren. Plaats een speciale post of stuur een e-mailnieuwsbrief waarin je jouw persoonlijke binding met de beweging uitlegt, zodat ze beter begrijpen wie je bent.

Als je geen deel uitmaakt van de LGBTQ+ community, maar wel een medestander bent, dan is dit je kans om je steun te uiten. Zorg dat klanten weten wat jouw standpunt is met een Instagram-post of een spandoek in je winkel. Plak stickers op de verpakkingen van bestellingen met ‘Trotse medestander’ of ‘Liefde wint’ en stuur postkaarten met een bedankje naar klanten die je geldinzameling hebben gesteund.

5 manieren in Pride in 2021 te vieren.

  1. Draag je Pride met een T-shirt of sticker.
  2. Geef je website een vleugje Pride.
  3. Versier je etalage met vlaggen, posters en meer.
  4. Zamel geld in voor een organisatie die de LGBTQ+ community steunt.
  5. Laat klanten weten dat je medestander bent.

Dit artikel werd gemaakt in samenwerking met de LGBTQ+ medewerkers-onderzoeksgroep van Vistaprint.