7 manieren om klantbetrokkenheid te vergroten

Geschatte leestijd: 4 minuten

Tijdens de marketing van je bedrijf heb je waarschijnlijk wel van de term ‘klantbetrokkenheid’ gehoord. Klantbetrokkenheid omvat alle manieren waarop je een uitwisseling hebt met klanten, of dat nu op sociale media is of persoonlijk.

Deze marketingtechniek is gestoeld op de behoefte aan personalisatie en realtime interactie van bedrijven van elke grootte. Weten hoe je de betrokkenheid kunt verbeteren, is echter iets heel anders. Traditionele klantenservicekanalen zijn de logische eerste stap, maar er zijn nog talloze andere manieren om betrokkenheid te vergroten en loyaliteit te winnen.

  1. Stuur een welkomstmail.
  2. Bedank je klanten.
  3. Maak waardevolle content.
  4. Kijk op de klok.
  5. Bied een loyaliteitsprogramma aan.
  6. Wees responsief.
  7. Vraag om feedback.

1. Stuur een welkomstmail.

Wat doe je als eerste als een gast voor je deur staat? Hem of haar in je huis verwelkomen, natuurlijk! Dat moet ook gelden voor je e-mailstrategie. Zodra iemand zich aanmeldt voor je nieuwsbrief of een aankoop doet, stuur je een welkomstmail. Dit is een goede manier om je klanten de waarde van je bedrijf te laten zien en hoeveel persoonlijke aandacht en toewijding je hun geeft.

Welkomstmails zijn de ingang voor de relatie met je klant. Door een goede gastheer of -vrouw te zijn, leg je de fundering voor een blijvende relatie. Maak bekend dat je graag van je klanten hoort. Een makkelijke manier om dat te doen is door een persoonlijke e-mail account in het afzenderveld te gebruiken in plaats van een ‘donotreply’-adres. Als je een naam achter je klantenservice zet, maakt dat je merk menselijker, wat de betrokkenheid ten goede komt. Ga nog iets verder met deze personalisatie door de naam van de klant in de onderwerpregel of de hoofdtekst van de e-mail te gebruiken.

Tip van VistaPrint

Mensen bekijken hun e-mail zowel op hun telefoon als op hun desktopcomputers, dus zorg dat de berichten die je stuurt, voor mobiele apparaten zijn geoptimaliseerd. Probeer een responsief ontwerp te gebruiken dat zich automatisch aanpast aan verschillende schermen, zodat het er op alle apparaten goed uitziet.

2. Bedank je klanten.

In dezelfde lijn als het verwelkomen van gasten in je huis, is het belangrijk om je klanten te bedanken. Dit soort contact helpt om je bedrijf menselijker te maken en zijn missie en waarden over te brengen. Een klein, maar persoonlijk bedankje doet veel in het bevorderen van klantloyaliteit en moedigt je klanten aan om interactie aan te gaan met je content. Je kunt het op de digitale manier doen en een bedankmail sturen, of iets traditioneler proberen met een handgeschreven briefje of een getekende postkaart bij elk pakketje. Erkennen dat je klanten ervoor kiezen om met jou zaken te doen, betekent veel en creëert positieve associaties met jouw merk. Daarnaast zullen klanten blij zijn met een op maat gemaakt, onverwacht bericht waar ze niets voor hoeft te doen behalve zich gewaardeerd voelen door jouw bedrijf.

3. Maak waardevolle content.

Of je nu een e-mail schrijft, een sociale post maakt of een blog schrijft, het maken van nuttige content voor je klanten is een van de beste manieren om de betrokkenheid te vergroten en je expertise te laten zien. Als eerste moet je beoordelen wat je doelgroep leuk zou vinden en daarna een contentplan maken. Als je een kledingwinkel hebt, kun je een blog schrijven over de leukste nieuwe trends van dit seizoen. Heb je een café? Maak dan een infographic met je populairste menuhacks. Of misschien ben je een klusjesman en kun je een video maken met jouw beste tips voor het aanpakken van simpele klusjes in huis. Video is trouwens een van de contentvormen die de meeste betrokkenheid genereert. Of je nu video’s maakt voor je website of wilt experimenteren met TikTok, probeer het gewoon eens uit.

Tip van VistaPrint

Als je hulp nodig hebt bij het maken van opvallende sociale content, zoek dan een sjabloon bij VistaCreate. Pas je ontwerp aan voor TikTok, Pinterest, Instagram en meer.

4. Kijk op de klok.

Veel betrokkenheidsstrategieën zijn effectiever als je let op het tijdstip van posten en verzenden. Gebruik de analytische en inzichtstools voor jouw platform om bij te houden wanneer je doelgroep het actiefst is en pas je postingschema daarop aan in het geval van sociale media. Als nieuwe content wordt gepubliceerd als je volgers op het platform zijn, zijn ze eerder geneigd om reacties te geven en te liken of je content te delen dan wanneer ze het uren of dagen na de publicatiedatum lezen. Integreer deze specifieke tijden in je socialemediakalender om een consistent postingschema aan te houden. Updates in realtime zijn leuker voor je volgers, want zij willende eerste zijn die het liken, erop reageren of het delen met hun netwerk.

Probeer bij e-mail de communicatie tijdens de werkweek te sturen, vooral op een maandag of een donderdag. Op deze dagen zijn mensen eerder geneigd om je e-mail te openen en interactie aan te gaan met je bedrijf dan in het weekend. Timing is alles… en goed letten op tijden met veel activiteit zal de betrokkenheid van je klanten een stuk verbeteren.

5. Bied een loyaliteitsprogramma aan.

Klanten belonen voor hun loyaliteit is een geweldige marketingtool en kan je helpen de betrokkenheid van klanten te verbeteren. Behalve dankjewel zeggen tegen klanten voor hun doorlopende aankopen, stimuleert een beloningsprogramma mensen om eerder bij jouw bedrijf terug te komen dan bij een concurrent. Of je nu een kortingskaart biedt die hun 10e aankoop beloont of dat je het hele jaar door speciale voordelen geeft, een loyaliteitsprogramma kan ook zorgen dat klanten zich meer verbonden voelen met jouw bedrijf.

6. Wees responsief.

Eén van de beste manieren om de betrokkenheid van klanten te vergroten, is door gesprekken te voeren met je klanten. Begin een gesprek door een vraag-en-antwoordknop aan je Instagram-verhaal toe te voegen, of gewoon door te reageren op reacties en privéberichten op je sociale kanalen, een e-mail van een klant of een review op een beoordelingssite. Denk eraan, klantbetrokkenheid draait volledig om communicatie en je klanten laten zien dat je hen, hun tijd en interesses belangrijk vindt. Daar komt bij dat individueel op klanten reageren een goede manier is om hen eraan te herinneren dat er een echt persoon schuilgaat achter jouw bedrijf.

7. Vraag om feedback

In dezelfde geest van responsief zijn, kun je de communicatie nog een stapje verder opvoeren door om feedback te vragen. Dit kun je op een meer informele manier doen, door bijvoorbeeld een poll op sociale media te plaatsen. Of je kunt meer de diepte ingaan met een klantenquête. Stuur er periodiek een naar je e-maillijst of zet onderaan je bonnen en facturen een QR-code die linkt naar een korte enquête. Als je klanten vraagt om hun ideeën en meningen, voelen ze zich gewaardeerd, wat ze weer aanmoedigt om bij jouw bedrijf betrokken te zijn.